Οικονομία

Morgan Stanley: Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη

Morgan Stanley: Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Morgan Stanley: Σύμφωνα με μία νέα έρευνα της τράπεζας, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2022 θα έχουν την μισή ανάπτυξη που υπήρχε το προηγούμενο έτος.

Η Morgan Stanley εκτίμησε με τους δείκτες που ισχύουν την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022.  Αν και η PIMCO δίνει 30% πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12-18 μήνες, έναντι 35% πιθανότητες που δίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, ο επίμονος πληθωρισμός, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, η συνεχιζόμενη πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδηγούν μεν σε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά η παγκόσμια ύφεση θα αποφευχθεί (φέτος), αν και θα είναι μικρότερη από την μισή σε σχέση με πέρυσι.

Προβλέψεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2022 από 6,2% το 2021, έναντι 2,6% (από 5,7%) στις ΗΠΑ και 2,6% (από 5,4%) στην ευρωζώνη.

Η μείωση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες εκτιμάται στο 3% (από 7%), στην Κίνα στο 4,2% (από 8,1%), στη Βρετανία στο 4% (από 7,4%), με την Ινδία να παραμένει η μόνη μεγάλη οικονομία που θα διατηρήσει στα επίπεδα του 2021 τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του 2022 στο 7,4%. Για την ελληνική οικονομία διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 3,2% φέτος (στα επίπεδα της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων) και 2,5% το 2023.

Πορεία αγορών

Αναφορικά με την πορεία των αγορών, το τρέχον διάστημα οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, εκτιμούν πως το σημερινό επενδυτικό τοπίο, μοιάζει με την οδήγηση εν ώρα αιχμής υπό καταρρακτώδη βροχή σε έναν δρόμο με αυξημένους κινδύνους.

Καθώς τα φώτα από τα φρένα αναβοσβήνουν πάνω- κάτω, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία, αν πρέπει να αλλάξουμε λωρίδα ή απλώς να τραβηχτούμε στην άκρη περιμένοντας την έξοδο. Αυτή είναι η δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σήμερα, λέει περιγράφοντάς την ως «την πιο χαοτική και δύσκολα προβλέψιμη μακροοικονομικά περίοδο των τελευταίων δεκαετιών».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments