Οικονομία

Βενζίνη ακρίβεια: Συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα η τιμή – Σε ποιες περιοχές καταγράφονται αυξήσεις

Βενζίνη ακρίβεια: Συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα η τιμή – Σε ποιες περιοχές καταγράφονται αυξήσεις
Βενζίνη ακρίβεια: Πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής όμως η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% μόνο για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό  140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης και νέων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις φαίνεται να δείχνουν η ολοένα και αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα αλλά και γενικότερα το κλίμα ακρίβειας το οποίο επικρατεί. Πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής όμως η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% μόνο για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό  140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Άνοδος στις τιμές των καυσίμων

Από τον Φεβρουάριο η τιμή της αμόλυβδης έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20% και στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν αύξηση στα 3 ευρώ το λίτρο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης από τα 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 24 Φεβρουαρίου έφτασε στα τέλη Μαΐου στα 2,277 ευρώ το λίτρο.

Πάντως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης σε σχέση με την επέκταση του fuel pass, ή και διεύρυνση της επιδότησης στα καύσιμα. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται και έχουν μπει στο τραπέζι είναι η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα, παρέμβαση στη βενζίνη αντίστοιχη με εκείνη στο πετρέλαιο κίνησης, στοχευμένη μείωση έμμεσων φόρων σε βασικά προϊόντα για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και υπό εξέταση είναι η καταβολη κάποιου εφάπαξ βοηθήματος σε ευάλωτες ομάδες ή και παρεμβάσεις στους κατοίκους των νησιών.

Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα

Περίπου στα μέσα Ιουνίου αναμένονται οι νέες πυροσβεστικές παρεμβάσεις εφόσον όμως το οικονομικό επιτελείο έχει τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των κρατικών του Μαΐου και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα στοιχεία από τα έσοδα του Μαΐου στέλνουν θετικά μηνύματα λόγω της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων.

Στα φορολογικά έσοδα και τον τουρισμό ποντάρει η κυβέρνηση

Στα φορολογικά έσοδα και στον τουρισμό φαίνεται πως ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σταϊκούρας: Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο

Για το αν υπάρχουν στο “τραπέζι’ νέα μέτρα στήριξης, για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και άλλα θέματα μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ εστιάζοντας στα καύσιμα ξεκαθάρισε: «Το θέμα καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά μείωση στους φόρους» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments