Οικονομία

Βόρεια Εύβοια: Προχωρά το σχέδιο αποκατάστασης ύψους 300 εκατομμυρίων

Βόρεια Εύβοια: Προχωρά το σχέδιο αποκατάστασης ύψους 300 εκατομμυρίων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Βόρεια Εύβοια: Διαδοχικές επισκέψεις στη Βόρεια Εύβοια πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα  όπως και την προηγούμενη περίοδο ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος

Διαδοχικές επισκέψεις στη Βόρεια Εύβοια πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα  όπως και την προηγούμενη περίοδο ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση πλησιάζει, μέχρι τώρα, τα 300 εκατ. ευρώ.

Ποια τα μέτρα αναστολών και απαλλαγών

1. Μέτρα αναστολών και απαλλαγών

  • Ανεστάλη η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται, για έξι (6) μήνες (μέχρι τις 03.02.2022).
  • Δρομολογήθηκαν αναστολές και διευκολύνσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Ανεστάλη για έξι (6) μήνες η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.
  • Παρατάθηκε εκ νέου, έως τις 31 Αυγούστου 2022, η προθεσμία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας για την εξόφληση των αξιογράφων τους, κατά το χρονικό διάστημα από 7.9.2021 έως 31.12.2021.
  • Δόθηκε η δυνατότητα τρίμηνης αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με έδρα στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής διατήρησαν αυτή τη δυνατότητα έως τις 30 Απριλίου 2022.
  • Προβλέφθηκε απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2021 και -ειδικά- για το 2022 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, ενώ προβλέπεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2023 για τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η δημοσιονομική επίπτωση από την οριζόντια απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για κάθε έτος ανέρχεται κοντά στα 10,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα για τη διετία 2021-2022 να διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ.

Στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων

  • Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και επιχορήγησης επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από 13 γύρους πιστώσεων έχουν διατεθεί στους δικαιούχους -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- των δύο δήμων της Β. Εύβοιας 12,1 εκατ. ευρώ.
  • Η συνολική επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (το υψηλότερο ποσοστό που έχει προβλεφθεί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις). Ήδη, με πρωτοφανή ταχύτητα για τέτοιου είδους περιπτώσεις, έχουν εκδοθεί οι τρεις πρώτες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την επιχορήγηση 219 επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Βόρειας Εύβοιας με 1,9 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες εξοφλήσεις.
  • Θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς στήριξης για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Εύβοιας, που υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες από τις μεγάλες πυρκαγιές. Ήδη έχουν χορηγηθεί 7,7 εκατ. ευρώ σε 1.326 δικαιούχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανερχόταν σε 11,5 εκατ. ευρώ.
  • Θεσμοθετήθηκε η μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρήσεων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας. Η δημοσιονομική επίπτωση είναι κοντά στα 7 εκατ. ευρώ.
  • Προβλέφθηκαν ευνοϊκότεροι όροι για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας που εντάχθηκαν στο καθεστώς επιδότησης παγίων δαπανών (ήρθη ο περιορισμός της διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης για τις δικαιούχους επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού).
  • Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του μέτρου χορήγησης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2021. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, καλύπτει κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση (μικρομεσαία ή μεγάλη), κάθε νομικής μορφής, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του εν λόγω έργου αφορά τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση ανέρχεται στο 50% επί των λειτουργικών της δαπανών, με «οροφή» τις 18.000 ευρώ, ενώ είναι ακατάσχετη. Ειδική μέριμνα, έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του 2021 και οι οποίες μπορούν να λάβουν κατ’ αποκοπή ποσό 2.000 ευρώ, ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι.
  • Παρέχεται στεγαστική συνδρομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ (7,9 εκατ. ευρώ ως δωρεάν κρατική αρωγή και 1,2 εκατ. ευρώ ως επιδότηση επιτοκίου) – συμπεριλαμβανομένης της Φωκίδας.
  • Παρέχεται επιδότηση προσωρινής στέγασης (6,3 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους όλων των πυρόπληκτων περιοχών).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments