Διεθνή

Μπούμερανγκ Πούτιν: Αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη

Μπούμερανγκ Πούτιν: Αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη
Μπούμερανγκ Πούτιν: Ο Πούτιν κατόρθωσε (και αυτό) το ακατόρθωτο.

Δεν είναι βέβαια αυτή η πρώτη φορά που τα αμερικανικά στρατεύματα έρχονται στην γηραιά ήπειρο. Στη Σύνοδο Κορυφής, όμως, του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια, για να αποτρέψουν κάθε ρωσική απόπειρα επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία προς τα εδάφη γειτονικών χωρών. Ο Πούτιν κατόρθωσε (και αυτό) το ακατόρθωτο.

Πιο ειδικά, κατά τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, κυρίαρχη στην Ευρώπη ήταν η διατύπωση για «μερίσματα ειρήνης». Το τέλος της σοβιετικής απειλής σήμαινε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες μπορούσαν να μειωθούν. Μάλιστα, ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1945.

Αυτή η εποχή έχει παρέλθει προ πολλού, αλλά χρειάστηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για να γυρίσει τα πράγματα προς την άλλη κατεύθυνση. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους ανάπτυξη στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια.

Επισήμως, πρόκειται για αμυντικό μηχανισμό, που είναι εγκατεστημένος στο έδαφος του ΝΑΤΟ και που έχει ως σκοπό να αποτρέψει κάθε ρωσική διάθεση να διευρύνει το πεδίο του πολέμου της Ουκρανίας σε γειτονικές χώρες. Αλλά η ίδια η κλίμακα της στρατιωτικής ανάπτυξης, προοιωνίζεται  πολλά για τη νέα εποχή, στην οποία έχουμε πλέον εισέλθει, δίχως αυτό να προϊδεάζει για επικείμενη νατοϊκή παρέμβαση στην Ουκρανία,  αφού το δόγμα του ΝΑΤΟ «να κερδίζουμε τον πόλεμο χωρίς να τον κάνουμε» δεν έχει αλλάξει.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνόδων κορυφής τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της G7 ετέθη το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη. Η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ήρθε να επικυρώσει τη γενικότερη ατμόσφαιρα, το περιρρέον κλίμα απόψεων.

Η Δύση, λοιπόν, δεν έδειξε κάποιο σημάδι στρατιωτικής αδυναμίας ή εσωτερικής διχογνωμίας απέναντι στο απολυταρχικό καθεστώς Πούτιν και στον πόλεμο που συνεχίζει να διεξάγει κατά της Ουκρανίας, εδώ και πέντε μήνες. Αντίθετα, ο Πούτιν θα έχει καταφέρει να φέρει τους Αμερικανούς πίσω στην Ευρώπη μαζικά, εξέλιξη που συνιστά πραγματικό «φαινόμενο μπούμερανγκ», το οποίο καλείται να δικαιολογήσει πειστικά στους Ρώσους πολίτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments