Nέα της αγοράς

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη θα κατασκευάσει η Shell

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη θα κατασκευάσει η Shell

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter - sineadlynch- Quartz

Σύμφωνα με τη Shell, ο ηλεκτρολύτης των 200 μεγαβάτ θα βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, παράγοντας έως και 60.000 κιλά πράσινου υδρογόνου ημερησίως.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη σχεδιάζει να κατασκευάσει η Shell στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο. Τα σχέδια για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας υδρογόνου στην Ολλανδία θα προχωρήσουν μετά την τελική επενδυτική απόφαση από τις θυγατρικές του κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Shell σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις Holland Hydrogen I θα είναι «η μεγαλύτερη μονάδα υδρογόνου από ΑΠΕ στην Ευρώπη» όταν ξεκινήσουν οι εργασίες το 2025. Σύμφωνα με τη Shell, ο ηλεκτρολύτης των 200 μεγαβάτ θα βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, παράγοντας έως και 60.000 κιλά πράσινου υδρογόνου ημερησίως.

Ευρύ φάσμα εφαρμογών

Το υδρογόνο έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Επίσης μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε ορισμένοι το αποκαλούν «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο.

Η Shell σημείωσε ότι ο ηλεκτρολύτης στην Ολλανδία θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust (noord), ένα έργο 759 MW που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Η Shell έχει μερίδιο στο εν λόγω αιολικό πάρκο.

Το υδρογόνο που παράγεται από το εργοστάσιο θα διοχετευτεί στο διυλιστήριο Shell Energy and Chemicals Park του Ρότερνταμ χρησιμοποιώντας έναν νέο αγωγό υδρογόνου που ονομάζεται HyTransPort.

Το τέλος του γκρίζου υδρογόνου

Η ιδέα είναι ότι το πράσινο υδρογόνο «θα αντικαταστήσει μέρος του γκρίζου υδρογόνου» – το οποίο παράγεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων – και το οποίο χρησιμοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτό θα απανθρακοποιήσει εν μέρει την παραγωγή προϊόντων της εγκατάστασης, όπως η βενζίνη, το ντίζελ και τα αεροπορικά καύσιμα», τόνισε η Shell.

Σε δήλωσή της, η Άννα Μάσκολο, εκτελεστική αντιπρόεδρος του τομέα αναδυόμενων ενεργειακών λύσεων της Shell, είπε ότι το πράσινο υδρογόνο «θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος και αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσει το υδρογόνο να εκπληρώσει αυτή τη δυνατότητα».

Η Shell κατά δήλωσή της, επιδιώκει να καταστεί «μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών» έως το 2050. Η εταιρεία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες που σχετίζονται με τα καθαρά μηδενικά σχέδιά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments