Κόσμος

ΗΠΑ: Πέρασε η τροπολογία που μπλοκάρει την αναβάθμιση ή πώληση νέων F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Πέρασε η τροπολογία που μπλοκάρει την αναβάθμιση ή πώληση νέων F-16 στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΗΠΑ: Τον... σκόπελο της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής πέρασε μια τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, η οποία έχει ως στόχο να μπλοκάρει την αναβάθμιση αλλά και την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Τον… σκόπελο της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής πέρασε μια τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία έχει ως στόχο να μπλοκάρει την αναβάθμιση αλλά και την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά ο βουλευτής Κρις Πάπας είχε καταθέσει δύο παρόμοιες τροπολογίες για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια, ο βουλευτής προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση με το προεδρείο της επιτροπής, ώστε να εξασφαλίσει ότι τελικά θα περάσει μια τροπολογία η οποία θα ενσωματώνει τα βασικά στοιχεία και από τις δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί αρχικά.

Πλέον το επόμενο βήμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία αφορά την υπερψήφιση της τροπολογίας από την ολομέλεια της Βουλής. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Βάσει του τελικού κειμένου που πέρασε από την Επιτροπή Κανόνων της Βουλής απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία εκτός και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι:

  • Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας.
  • Η κυβέρνηση έχει λάβει αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Νέα επιστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων για “φρένο” στα F-16 στην Τουρκία

Νέα παρέμβαση για “μπλόκο”  στην πώληση και αναβάθμιση των F 16 και στήριξη της τροπολογίας που κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής Κρις Πάπας.

Με κοινή επιστολή προς τη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή AJC ζητούν να στηριχθεί η τροπολογία που προβλέπει την απαγόρευση πώλησης και αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία.

Η επιστολή των HALC και AJC

Όπως αναφέρουν οι δυο οργανώσεις «οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η Τουρκία διεξάγει προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις – ενίοτε με αληθινά πυρά – στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά.

Παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφραστεί υπέρ της εξέτασης του τουρκικού αιτήματος για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα τεράστιο στόλο πολεμικών αεροσκαφών της.

Η πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments