Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη συνεδρίαση από τον ΠΟΥ για άμεση λήψη μέτρων

Ευλογιά των πιθήκων: Έκτακτη συνεδρίαση από τον ΠΟΥ για άμεση λήψη μέτρων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευλογιά των πιθήκων: Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ορίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της τρέχουσας έξαρσης της ασθένειας

“Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ορίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της τρέχουσας έξαρσης της ασθένειας”, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

Η επιτροπή θα αποφανθεί κυρίως για τη σοβαρότητα της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, και για τον χαρακτηρισμό «κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας», το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού του οργανισμού.

Θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά, καθώς είχε αποκλείσει την αύξηση του επιπέδου συναγερμού κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο έχει αυξηθεί πολύ από τότε για να ξεπεράσει το όριο των 10.000 σε περισσότερες από 60 χώρες, με την Ευρώπη να είναι η πιο πληγείσα περιοχή.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εξέφρασε πολλές φορές την ανησυχία του για την εξάπλωση της ασθένειας εκτός των χωρών όπου είναι ενδημική και έκανε έκκληση στις χώρες μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μειώσουν τις μολύνσεις.

Δύο νέα κρούσματα – 13 συνολικά ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Δύο νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα [14/7] από τον ΕΟΔΥ, φτάνοντας έτσι τα 13 συνολικά στη χώρα μας.  Απ’ αυτά τα οκτώ είναι εισαγόμενα, τα τέσσερα είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα από το εξωτερικό. Τα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί, έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν σε καλή κλινική κατάσταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 14/07/22, δεκατρία (13) περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Τα οκτώ (8) από αυτά ήταν εισαγόμενα, τέσσερα (4) ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα (1) κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό». evlogia-pithikwn

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments