Διεθνή

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), και κάνουν προκαταρκτική εργασία για το αν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, καθώς οι μάχες μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πέντε μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Μόσχα και το Κίεβο υπέγραψαν χθες, Παρασκευή, μια συμφωνία ορόσημο για την αποδέσμευση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, εκπρόσωποι αρνήθηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και απέφυγαν να κάνουν χειραψίες κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία που αποδεσμεύει εξαγωγές σιτηρών αξίας περίπου 10 δισεκατομμύρια δολαρίων που είναι απαραίτητες προκειμένου να μετριαστεί μια επισιτιστική κρίση. Όμως, σχετικά με τον πόλεμο, είπε πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εκτός αν ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

“Πάγωμα της σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία σημαίνει μια προσωρινή διακοπή που δίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση”, δήλωσε στην Wall Street Journal.

“Η κοινωνία πιστεύει πως όλα τα εδάφη πρέπει να απελευθερωθούν πρώτα, και τότε μπορούμε να διαπραγματευθούμε για το τι θα κάνουμε και πώς μπορούμε να ζήσουμε τους επόμενους αιώνες.”

Δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις γραμμές του μετώπου αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο πόλεις που τελούσαν υπό ουκρανικό έλεγχο στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου ουκρανικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Βουλεχίσρσκα, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, και τα στρατεύματα προσπάθησαν να προωθηθούν δυτικά από την πόλη Λισιτσάνσκ αλλά απωθήθηκαν, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού.

Στη νότια πόλη Νικόπολη πάνω στον ποταμό Δνείπερο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που συνεχίζονται είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram. “Μια 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε”, δήλωσε ο Ολεξάντρ Βιλκούλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κρίβιι Ρι στην κεντρική Ουκρανία.

Η ρωσική επίθεση στη Νικόπολη στον νότο, στόχο τουλάχιστον 250 ρουκετών την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε ζημιές σε 11 σπίτια και κτήρια σε αγροκτήματα, απέκοψε τους αγωγούς αερίου και νερού και κατέστρεψε μια σιδηροδρομική γραμμή, πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια εκτός κανονικών ωρών.

Το Κίεβο ελπίζει πως η σταδιακή αύξηση του εφοδιασμού του με δυτικά όπλα, όπως το σύστημα εκτοξευτών ρουκετών HIMARS, θα του επιτρέψει να ανακτήσει έδαφος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν τέσσερα HIMARS στο διάστημα 5-20 Ιουλίου, κάτι που διέψευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τα πεδία των μαχών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα υποστήριξη για το Κίεβο 270 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας πως κάνει προκαταρκτική εργασία για το αν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη, αν και μια τέτοια κίνηση δεν θα γίνει στο κοντινό μέλλον.

Η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από το 1945, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και μετατρέποντας ολόκληρες πόλεις σε ερείπια. Το Κρεμλίνο λέει ότι διεξάγει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποστρατιωτικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε πως ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική ενέργεια.

Καθώς η σύγκρουση δεν λέει να τελειώσει, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κα Scope υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Ουκρανίας, δύο ημέρες αφότου η χώρα ζήτησε πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments