Διεθνή

Ταιβάν: Επικρίνει την Κίνα για τη συνέχιση των στρατιωτικών γυμνασίων

Ταιβάν: Επικρίνει την Κίνα για τη συνέχιση των στρατιωτικών γυμνασίων

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Η Ταιβάν κατηγόρησε την Κίνα για η διεξαγωγή νέων στρατιωτικών, θαλάσσιων και αεροπορικών, ασκήσεων γύρω από το νησί

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεων των κινεζικών αρχών για εξακολούθηση των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή της Ταιβάν και το νησί πέρασε στην αντεπίθεση, καταδικάζοντας την απόφαση αυτή του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας. Σημαντική μερίδα αναλυτών χάνει από το οπτικό της πεδίο το γεγονός ότι η Ταιβάν έχει γυρίσει, εδώ και μερικά χρόνια, σελίδα, στρεφόμενη προς τον Φιλελευθερισμό.

Πιο αναλυτικά, η Ταιβάν επέκρινε την Κίνα για τη σημερινή απόφασή της για τη διεξαγωγή νέων στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί. Το Πεκίνο ανακοίνωσε τη συνέχιση αυτών των ελιγμών, οι οποίοι επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή. Από την πλευρά του, ο στρατός της Ταιβάν ανακοίνωσε αμυντικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Ταιβάν κατηγόρησε την Κίνα για η διεξαγωγή νέων στρατιωτικών, θαλάσσιων και αεροπορικών, ασκήσεων γύρω από το νησί, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας συνεχίζει τα αντίποινα για την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Σε σχετική ανακοίνωσή το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταιβάν αναφέρει ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα την απόφαση της Κίνας να παρατείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις. Η πρόκληση και η επιθετικότητα της Κίνας έχουν υπονομεύσει το status quo στα στενά της Ταιβάν και αύξησαν τις εντάσεις στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός στρατός είχε ξεκινήσει την Πέμπτη, 4 Αυγούστου, τεράστιους ελιγμούς «ζωντανών πυρών» σε έξι μεγάλες περιοχές σε ολόκληρη την Ταιβάν, την επομένη της αναχώρησης από την Ταιπέι της Νάνσι Πελόζι. Αυτές οι ασκήσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με την κινεζική διοίκηση θαλάσσιας ασφάλειας και απέβλεπαν στο να μπλοκάρουν το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επιπλέον, η Ταιβάν ανακοίνωσε αμυντικές ασκήσεις, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα την αντιπαράθεση με το Πεκίνο. Οι αμυντικές ασκήσεις πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και πρόκειται να λάβουν τη μορφή της προσομοίωσης με κινεζική στρατιωτική εισβολή, αν και σύμφωνα με την Ταϊπέι, αυτές οι ασκήσεις ήταν ήδη προγραμματισμένες και δεν αποτελούν απάντηση στις κινεζικές ασκήσεις.

Από την άποψη αυτή, κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και νέα, πιθανή εκδήλωση συμπαράστασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη, η συμπαράσταση αυτή είναι πιθανόν να εκφραστεί και από άλλες δυτικές χώρες, διότι από το 2020 και μετά, οπότε και διενεργήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Χώρα, η Ταιβάν έχει κάνει μια σαφή στροφή προς τις δυτικές αξίες και τον Φιλελευθερισμό. Αυτή η στροφή αποτυπώνεται στη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών, τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής και την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Αυτά τα στοιχεία είναι θεμελιώδη για κάθε κράτος, πόσο μάλλον που το κράτος αυτό συνορεύει με την πολιτικά ολοκληρωτική Κίνα, όπου η πολιτική εξουσία και η πολιτική αλήθεια μονοπωλούνται από ένα και μόνο κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments