Nέα της αγοράς

Θα κατασκευαστούν έξι βασικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

Θα κατασκευαστούν έξι βασικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΘΑΡΡΟΣ- Μεσόγειος Α.Ε.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης σκουπιδιών για την Περιφέρεια Αττικής, το τρίτο κατά σειρά, αναθεωρεί τους δύο προηγούμενους σχεδιασμούς, οι οποίοι άλλωστε ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ

Ξεκίνησε χθες η δημόσια διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.

Άλλωστε, καμία από τις δύο προηγούμενες δεν υλοποιήθηκε καθώς, όπως αναφέρουν και οι μελετητές της ΣΜΠΕ, σχεδόν το σύνολο των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) σήμερα θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής, η λειτουργία του οποίου δεν έπαυσε, όπως προβλεπόταν από το ισχύον ΠΕΣΔΑ. Σήμερα υλοποιείται στη Φυλή έργο το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας 4.000.000 κυβικών μέτρων.

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα ποσοστά ανάκτησης και αξιοποίησης δευτερογενών προϊόντων «είναι πολύ χαμηλά», ενώ επισημαίνεται ότι ποτέ, δεν κατασκευάστηκαν οι προβλεπόμενες υποδομές ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) και ΜΕΒΑ (μονάδες επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων) λόγω καθυστερήσεων στον σχεδιασμό και στην έλλειψη διαθέσιμων πόρων για δημόσιες επενδύσεις που παρατηρήθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Οι έξι μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων

Για τις έξι βασικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, όπως ονομάζονται πλέον) μόνο οι τρεις είναι χωροθετημένες, ενώ για τις άλλες τρεις προτείνεται ενδεικτική χωροθέτηση. Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, αναθεωρείται η πρόταση του ΠΕΣΔΑ 2016 σχετικά με τον αριθμό και την δυναμικότητα των Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων (ΜΑΑα) της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:

  • Η εξυπηρέτηση της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Τομέα θα γίνεται από τη ΜΑΑα του Δυτικού Πάρκου (Φυλή), με δυναμικότητα σχεδιασμού 200.000 τόνους/έτος έως το 2030.
  • Για την εξυπηρέτηση Πειραιά και νήσων, κατασκευάζεται η δρομολογημένη με ΣΔΙΤ ΜΑΑα εντός του Πάρκου Πειραιά, στην ευρύτερη περιοχή του ΣΜΑ Σχιστού, δυναμικότητας 120.000 τόνων.
  • Για την εξυπηρέτηση τμήματος του Ανατολικού Τομέα, κατασκευάζεται η δρομολογημένη ΜΑΑα στο Βορειοανατολικό Πάρκο στο Γραμματικό.
  • Για την εξυπηρέτηση του Κεντρικού και τμήματος του Νότιου Τομέα θα κατασκευαστεί η δρομολογημένη με ΣΔΙΤ ΜΑΑα, εντός Πάρκου που δεν έχει ακόμη χωροθετηθεί, δυναμικότητας 315.000 τόνων.
  • Για την εξυπηρέτηση του Βόρειου Τομέα, η νέα ΜΑΑα, που όπως αναφέρεται θα χωροθετηθεί έως το τέλος του έτους, θα είναι δυναμικότητας 130.000 τόνων
  • Για την εξυπηρέτηση τμημάτων του Ανατολικού και Νότιου Τομέα θα κατασκευαστεί νέα ΜΑΑα, δυναμικότητας 80.000 τόνων, εντός Πάρκου που εκτιμάται από τη ΣΜΠΕ ότι θα χωροθετηθεί έως το τέλος του έτους.

Υποδομές εκτός Αττικής και συγχωνεύσεις

Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κατάλληλων χώρων, είτε γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις, είτε γιατί αυτές δεν ικανοποιούν τα κριτήρια χωροθέτησης του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, προβλέπεται οι ΜΑΑα να χωροθετούνται σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “με γνώμονα την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2025 για την επίτευξη των εθνικών στόχων ανάκτησης, ανακύκλωσης και διάθεσης προς ταφή, οι ΜΑΑα με τον χαμηλότερο βαθμό ωριμότητας μπορούν να συγχωνεύονται είτε μεταξύ τους είτε με άλλες περισσότερο ώριμες και να προσαρμόζεται αναλόγως η δυναμικότητά τους”.

Σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη, θα τηρούνται απαρέγκλιτα τρία κριτήρια. Πρώτον, δεν θα χωροθετηθούν νέες μονάδες εντός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ. Δεύτερον, θα επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μεταφοράς των απορριμμάτων. Τρίτον, θα επιδιώκεται η δημιουργία οικονομιών κλίμακας με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους επεξεργασίας.

Ειδικά για την εξυπηρέτηση της Ύδρας προωθείται αντίστοιχη μικρή μονάδα επεξεργασίας, ενώ αντίστοιχη λύση θα εξεταστεί και για τα Κύθηρα με σκοπό την αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ και τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments