Κόσμος

Πετρέλαιο: Βλέπει «πλεονάσματα» στην αγορά του καυσίμου ο ΟΠΕΚ

Πετρέλαιο: Βλέπει «πλεονάσματα» στην αγορά του καυσίμου ο ΟΠΕΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πετρέλαιο: Πλεονάσματα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου στο τρίμηνο που διανύουμε περιμένει ο ΟΠΕΚ και έτσι υποβαθμίζει όποιες προοπτικές για ζήτηση

Πλεονάσματα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου στο τρίμηνο που διανύουμε περιμένει ο ΟΠΕΚ και έτσι υποβαθμίζει όποιες προοπτικές για ζήτηση. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και ενίσχυση των εκτιμήσεων για ενδεχόμενες ανταγωνιστικές προμήθειες

Για την ακρίβεια ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, μείωσε τις προβλέψεις για την ποσότητα του αργού, που θα χρειαστεί να αντλήσει το τρίτο τρίμηνο κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 28,27 εκατομμύρια ημερησίως. Αυτό είναι περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ που αντλήθηκαν τον Ιούλιο.

Διιστάμενες απόψεις

Η αναθεώρηση αποκλίνει από εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία ενίσχυσε τις προβλέψεις για τη ζήτηση την Πέμπτη, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου αναγκάζουν τις εταιρείες και τα διυλιστήρια να στραφούν στη χρήση πετρελαίου.

Ωστόσο, η προοπτική του ΟΠΕΚ μπορεί να δώσει περαιτέρω εξήγηση για την ελάχιστη αύξηση της παραγωγής που συμφώνησε με τους συμμάχους του την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΟΠΕΚ+ εξέπληξε τους traders στη συνάντηση της 3ης Αυγούστου με την απόφασή του να προσθέσει μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανοίξει τις στρόφιγγες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον ηγέτη του ομίλου Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα.

Η συμμαχία εξήγησε την κίνηση λέγοντας ότι έπρεπε να αναπτύξει «σοβαρά περιορισμένη» πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με «μεγάλη προσοχή».

Το τμήμα έρευνας του ΟΠΕΚ με έδρα τη Βιέννη μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυτό το τρίμηνο κατά 720.000 βαρέλια την ημέρα και ενίσχυσε τις προβλέψεις για την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ κατά 520.000 ημερησίως. Αναμένει ότι η μέση κατανάλωση θα φτάσει τα 99,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τρίμηνο.

Ενέργεια: Η βιομηχανία άνθρακα κερδίζει συνεχώς έδαφος – Τεράστια τα κέρδη της παραγωγής

Όλος ο κόσμος είναι στη μέση μιας τεράστια κλιματικής κρίσης και σε συνδυασμό με τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως, έχουν αναγκάσει τους πάντες για εύρεση πιο οικοδομικών καυσίμων, και μία λύση που κερδίζει έδαφος είναι η εξόρυξη άνθρακα.

Τα ωστικά κύματα της αγοράς ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνουν ότι ο κόσμος εξαρτάται πλέον κυρίως από το πιο ρυπογόνο καύσιμο. Και καθώς η ζήτηση επεκτείνεται και οι τιμές εκτινάσσονται στα υψηλά όλων των εποχών, αυτό σημαίνει υπερπαραγωγικά κέρδη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα.

Εκρηκτική αύξηση κερδών

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο γίγαντας εμπορευμάτων Glencore Plc ανέφερε ότι τα βασικά κέρδη από τη μονάδα άνθρακα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 900% στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο – περισσότερα από τα κέρδη της Starbucks Corp. ή της Nike Inc. σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Τα κέρδη της No. 1 παραγωγού Coal India Ltd. σχεδόν τριπλασιάστηκαν, επίσης σε ύψη ρεκόρ, ενώ οι κινεζικές εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του άνθρακα στον κόσμο σημείωσαν κέρδη στο πρώτο εξάμηνο υπερδιπλάσια στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments