Διεθνή

Κίνα – Ρωσία: Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Κίνα – Ρωσία: Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Mark Schiefelbein/Pixabay

Η συμμετοχή της Κίνας σε αυτές τις ασκήσεις «δεν σχετίζεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Κίνα και Ρωσία είναι αποφασισμένες να συσφίξουν περαιτέρω τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν, εκτός από τις οικονομικές και τις εμπορικές ανταλλαγές τους, και στρατιωτικό σκέλος.

Συγκεκριμένα, κινεζικό στρατιωτικό προσωπικό θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία της Μόσχας, στις οποίες θα συμμετέχουν επίσης στρατιώτες από την Ινδία, τη Λευκορωσία, τη Μογγολία και το Τατζικιστάν.

Η συμμετοχή της Κίνας σε αυτές τις ασκήσεις «δεν σχετίζεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πριν από τρεις εβδομάδες τη διοργάνωση στρατηγικών στρατιωτικών ελιγμών στην ανατολική Ρωσία από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν στρατιωτικά σώματα από άλλες χώρες.

Επισημαίνεται ότι οι τελευταίες τέτοιες ασκήσεις χρονολογούνται από το 2018.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι η συμμετοχή του στις ασκήσεις που ονομάζονται «Βοστόκ» αποτελεί μέρος μιας ετήσιας διμερούς συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «στόχος είναι η εμβάθυνση της συγκεκριμένης και φιλικής συνεργασίας με τους στρατούς των συμμετεχόντων χωρών, η βελτίωση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και η ενίσχυση της ικανότητας απάντησης σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια».

Επισημαίνουμε πως, λίγο πριν από την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο και η Μόσχα διακήρυξαν μια «απεριόριστη» στρατηγική εταιρική σχέση. Είναι, ωστόσο, αξιοπρόσεκτο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν δει κινεζικό στρατιωτικό εξοπλισμό να παρέχεται στη Ρωσία ή το Πεκίνο να βοηθάει ενόψει των δυτικών κυρώσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments