Διεθνή

Δημοσκοπήσεις: Στο 45% η Κεντροδεξιά στην Ιταλία

Δημοσκοπήσεις: Στο 45% η Κεντροδεξιά στην Ιταλία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την Πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας, οι πρόωρες εκλογές είναι προγραμματισμένες να διενεργηθούν σε έναν περίπου μήνα από τώρα, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Την άνετη επικράτηση του κεντροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία προβλέπουν οι σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης που διενήργησαν τρεις διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την Πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας, οι πρόωρες εκλογές είναι προγραμματισμένες να διενεργηθούν σε έναν περίπου μήνα από τώρα, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ύστερα από ένα διάστημα διαγραφόμενης πολιτικής ισορροπίας μεταξύ της δεξιάς και της κεντροαριστεράς, όλες οι δημοσκοπικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, έχει πάρει μεγάλη απόσταση από την κεντροαριστερά, υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες Noto Sondaggi, G.D.C. και Demopolis καταγράφουν άνετη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού, ο οποίος αποτελείται από τρία πολιτικά κόμματα: τα Αδέλφια της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, την Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, και το κόμμα Forza Italia, με πρόεδρο τον πρώην Πρωθυπουργό και μεγαλοεπιχειρηματία Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας εντάσσονται στο χώρο της παραδοσιακής, «σκληρής» δεξιάς, η Λέγκα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου, ενώ η Forza Italia κινείται πλέον ανοιχτά στο χώρο της κεντροδεξιάς, με τον Πρόεδρό της να χαρακτηρίζει πλέον το κόμμα «κεντρώο».

Με βάση το άθροισμα των τριών σφυγμομετρήσεων, εάν οι εκλογές γίνονταν την προσεχή Κυριακή, ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα συγκέντρωνε το 44,5% των ψήφων, έναντι μόλις 21,9% για το κεντροαριστερό κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Ενρίκο Λέτα, το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ιταλική κεντροδεξιά δεν έχει ανάγκη από τη στήριξη της κεντρώας φιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής Συμμαχίας. Οι συζητήσεις μεταξύ Δεξιάς και Συμμαχίας είχαν προχωρήσει αισθητά, αλλά, τελικά, οδηγήθηκαν σε πολιτικό διαζύγιο, με το κόμμα του Κέντρου να συγκεντρώνει ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 6,5 και 7%.

Τέλος, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κινείται οριακά σε διψήφια ποσοστά. Με βάση τον μέσο όρο και των τριών τελευταίων δημοσκοπήσεων, το ποσοστό του Κινήματος ξεπερνά οριακά το 11%, φθάνοντας στο 11%.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς και πολιτικούς αναλυτές της Ιταλίας, η δυναμική που καταγράφει η δεξιά – κεντροδεξιά συμμαχία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες. Στην αντικειμενική αυτή δυσκολία έρχεται να προστεθεί και η υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνει η Τζόρτζια Μελόνι, το ακροδεξιό παρελθόν της οποίας φαίνεται ότι «συγχωρούν» οι Ιταλοί εκλογείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments