Nέα της αγοράς

Κυβερνοασφάλεια: Πώς λειτουργούν οι «χασάπηδες» και πώς θα προστατευτείτε

Κυβερνοασφάλεια: Πώς λειτουργούν οι «χασάπηδες» και πώς θα προστατευτείτε

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Την προσοχή των πολιτών αλλά και των καταναλωτών συστήνουν οι αρχές

Την προσοχή των πολιτών αλλά και των καταναλωτών συστήνουν οι αρχές καθώς οι “χασάπηδες” έχουν βρει πολλαπλούς τρόπους για να εξαπατήσουν μέσω μηνυμάτων.

Το αποκαλούμενο σύστημα «σφαγείο των χοίρων» είναι όταν ένας απατεώνας δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης με τα θύματά του προτού τελικά τα πιέσει να καταθέσουν όλο και περισσότερα από τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία σε ψεύτικα ψηφιακά πορτοφόλια ή ιστότοπους που ελέγχονται από τον ίδιο. Οι απατεώνες «ταΐζουν τα θύματά τους με υποσχέσεις ρομαντισμού και πλούτου πριν τους πάρουν όλα τα χρήματά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή του το FBI, εξηγώντας πώς έχει λάβει το όνομά της αυτή η τακτική.

Ποια η τακτική τους

«Οι “χασάπηδες των χοίρων” συνήθως στέλνουν ένα μήνυμα μέσω Whatsapp, κειμένου ή άλλης εφαρμογής όπως το Tinder, σαν να προοριζόταν για κάποιον άλλο, συχνά με τη φωτογραφία προφίλ ενός ελκυστικού ατόμου», λέει στο CNBC ο Chen Arad, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Solidus Labs. εταιρεία που παρέχει εργαλεία για να βοηθήσει τις ανταλλαγές  κρυπτονομισμάτων και τα ιδρύματα να αποφύγουν τη χειραγώγηση της αγοράς.

Κι όπως επισημαίνει η Coinbase, αντί να ζητούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό εκ των προτέρων, οι απατεώνες εργάζονται σιγά σιγά για να πείσουν τους στόχους τους να μετακινήσουν το κρυπτονόμισμά τους μακριά από νόμιμες ανταλλαγές και σε δόλιες ιστοσελίδες που ελέγχονται από τον απατεώνα που μοιάζουν με αυθεντικές πλατφόρμες συναλλαγών.

Δυστυχώς, το «σφαγείο των χοίρων» γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Το 2021, χάθηκαν 429 εκατομμύρια δολάρια από τέτοιου είδους απάτες, σύμφωνα με το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI .

Ποιοι οι τρόποι προστασίας

«Για αρχή, μην λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από άτομα που συναντάτε στο Tinder», λέει ο Joshua Crumbaugh, Διευθύνων Σύμβουλος του Phishfirewall και πρώην ηθικός χάκερ. «Εάν το ταμείο/νόμισμα/κ.λπ. ήρθε σε εσάς μέσω οποιασδήποτε μορφής μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητης επικοινωνίας, να είστε πολύ δύσπιστοι», προσθέτει.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με υψηλότερες από τις μέσες αποδόσεις μιας επένδυσης, «ειδικά εάν είναι σε θέση να σας δείξουν γρήγορες αποδόσεις και σας ζητούν να επενδύσετε περισσότερα χρήματα αμέσως μετά την αρχική επένδυση», προειδοποιεί ο Crumbaugh.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments