Διεθνή

Φυσικό αέριο: Έντονη κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρίες των καυσίμων

Φυσικό αέριο: Έντονη κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρίες των καυσίμων

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay, stockwatch.com.cy

Φυσικό αέριο: Σε πορεία αξιοποίησης του φυσικού αερίου, έχουν εισέλθει οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία διαπιστώνεται εσχάτως έντονη κινητικότητα

Σε πορεία αξιοποίησης του φυσικού αερίου, έχουν εισέλθει οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία διαπιστώνεται εσχάτως έντονη κινητικότητα.

Η τελευταία ανακάλυψη στον στόχο Cronos-1, που χαρακτηρίστηκε σημαντική από τις ίδιες τις εταιρείες, επιβεβαιώνει πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, που μπορεί να αλλάζουν αλλά δεν παραπέμπουν τις επόμενες κινήσεις στις ελληνικές καλένδες. Όπως, δηλαδή, έγινε στο παρελθόν. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” Είναι σαφές πως οι ανακαλύψεις -οι μέχρι σήμερα και εκείνες που θα ακολουθήσουν- αναμένεται ότι θα συμπληρώσουν το παζλ και θα φθάσουν σιγά-σιγά στο διά ταύτα. Δηλαδή, στην εξόρυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Η ανακοίνωση της νέας ανακάλυψης της ιταλο-γαλλικής κοινοπραξίας, Eni-TotalEnergies, στο θαλασσοτεμάχιο 6, αν και όχι τόσο μεγάλη (2,5 τρισ. κυβικών ποδών- tcf), θεωρείται σημαντική πολιτικά, γεωπολιτικά. Κι αυτό γιατί είναι προφανές πως διανοίγονται προοπτικές στο πεδίο αυτό. Κυρίως εάν υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη και τις εξελίξεις στην Ευρώπη (ενεργειακή κρίση), αλλά και τον προγραμματισμό των γειτονικών κρατών (Αίγυπτος, Ισραήλ).

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό μέχρι σήμερα και ποια τα επόμενα βήματα;

– Πρώτον, η Eni-TotalEnergies, από την 21η Αυγούστου έχει μετακινήσει το γεωτρύπανο TUNGSTEN EXPLORER σε έναν άλλο στόχο, τον ΖΕΥΣ-1 στο ίδιο θαλασσοτεμάχιο, το 6 και με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις αναμένεται ότι θα «κτυπήσει» και να εντοπίσει αέριο. Θα προστεθεί κι αυτό στις νέες ανακαλύψεις. Η γεώτρηση αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου (NAVTEX 278/22 της Κυπριακής Δημοκρατίας). Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία έχει αδειοδοτημένο και το γειτονικό 7, που επίσης θα αξιοποιηθεί.

– Δεύτερον, ενόψει των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της κοινοπραξίας EXXON MOBIL-Qatar Petroleum, στο κοίτασμα Γλαύκος-2, στο θαλασσοτεμάχιο 10, που υπολογίζεται γύρω στα 5-8 τρισ. κυβικών ποδιών, οι συνεργαζόμενες εταιρείες θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στο θαλασσοτεμάχιο 5, το οποίο γειτνιάζει. Πρόκειται για νέες σεισμικές έρευνες με νέα μέθοδο, διπλών πλοίων, που προσφέρει περισσότερη ακρίβεια. Για τον Γλαύκο-2, που η γεώτρηση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Σημειώνεται πως οι εταιρείες έχουν προβεί και σε τεστ φλόγας κι όλα δείχνουν πως τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

– Τρίτον, εκκρεμεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση της CHEVRON στο κοίτασμα «Αφροδίτη», που χρονικά τοποθετείται τον Μάρτιο του 2023. Αναμένεται ότι από το «Αφροδίτη» θα αξιοποιηθεί και εκτιμάται ότι από εκεί θα βγει και το πρώτο φυσικό αέριο.

Εάν θα μπορούσε να προβεί κάποιος σε μια συνολική αποτίμηση των ποσοτήτων, αν και δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση ακριβείς οι υπολογισμοί, εκτιμάται πως η δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 tcf έως και 14,7 tcf. Δεν υπολογίζονται οι όποιες ποσότητες στο κοίτασμα Καλυψώ, του Οικοπέδου 6, όπου έχει εντοπισθεί αέριο, αλλά δεν έχει δοθεί πλήρης εικόνα (υπολογίζεται στο 1 και 3 tcf, ενώ το πρόβλημα που εντοπίζεται στην περιοχή είναι η ιδιομορφία του βυθού). Σημειώνεται συναφώς ότι η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου σε δηλώσεις της -ανακοινώνοντας τη νέα ανακάλυψη- υπενθύμισε ότι στο τεμάχιο 6 είχε ανακαλυφθεί το 2018 ταμιευτήρας φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας στον στόχο Καλυψώ 1. Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη νέα γεώτρηση θεωρούνται ιδιαιτέρως χρήσιμα για την περαιτέρω αξιολόγηση του εν λόγω κοιτάσματος και των διαθέσιμων ποσοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments