Διεθνή

ΔΝΤ: Εξετάζει επείγουσα βοήθεια σε χώρες για επισιτιστικά σοκ

ΔΝΤ: Εξετάζει επείγουσα βοήθεια σε χώρες για επισιτιστικά σοκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, θα παρουσιαστεί σε άτυπη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου

 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναζητά τρόπους για να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοκ στις τιμές των τροφίμων λόγω πολέμου και θα συζητήσει τα μέτρα σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, θα παρουσιαστεί σε άτυπη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία και άλλες χώρες που επλήγησαν σκληρά από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία χωρίς να επιβάλει όρους που απαιτούνται σε ένα τακτικό πρόγραμμα ταμείου, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς το θέμα είναι ακόμη υπό εξέταση. Το μέγεθος και το εύρος των μέτρων δεν ήταν ακόμη σαφές.

Μια επίσημη ψηφοφορία για την υποστήριξη του μέτρου – το οποίο έχει αναπτυχθεί από το προσωπικό του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες – αναμένεται πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις του Ταμείου τον Οκτώβριο, ανέφεραν οι πηγές.

Εάν εγκριθεί, θα αυξήσει προσωρινά τα υπάρχοντα όρια πρόσβασης και θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες μέλη να δανειστούν έως και ένα επιπλέον 50% της ποσόστωσής τους στο ΔΝΤ βάσει του Μέσου Ταχείας Χρηματοδότησης του ΔΝΤ και του Μέσου Ταχείας Πίστωσης που εξυπηρετεί χώρες χαμηλού εισοδήματος, ανέφεραν οι πηγές.

«Η ιδέα είναι απλή, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει πολλές χώρες», είπε μια από τις πηγές.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως μετά την έναρξη του πολέμου λόγω αποκλεισμένων οδών εφοδιασμού, κυρώσεων και άλλων εμπορικών περιορισμών, αν και μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα άρχισε να συμβάλλει στη βελτίωση των εμπορικών ροών και στις χαμηλότερες τιμές τα τελευταία χρόνια εβδομάδες.

Ο δανειστής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον προέβλεψε τον Ιούλιο ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 6,6% στις προηγμένες οικονομίες φέτος και το 9,5% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, θέτοντας έναν «σαφή κίνδυνο» για την τρέχουσα και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα.

Πολλές αφρικανικές χώρες και άλλα φτωχά έθνη που υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων και έντονη πείνα έχουν ζητήσει αυξημένα κονδύλια, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές πόσες χώρες θα ζητούσαν την πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια.

Η πρόταση του ΔΝΤ θα πρόσφερε κάποια περιορισμένη βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά οι αξιωματούχοι του λένε ότι χρειάζονται ένα «πλήρες» πακέτο χρηματοδότησης καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την κυβέρνηση σε λειτουργία ενώ διεξάγουν τον πρώτο μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι ο παγκόσμιος δανειστής «συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις ουκρανικές αρχές και επί του παρόντος διερευνά όλες τις εφικτές επιλογές για να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Οι πιστωτές της Ουκρανίας στο εξωτερικό έχουν υποστηρίξει ένα διετές πάγωμα των πληρωμών για σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα, αλλά η χώρα πρέπει να καταβάλει 635 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές κεφαλαίου για προηγούμενα δάνεια του ΔΝΤ από τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Το ΔΝΤ ενέκρινε τον Μάρτιο 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουκρανία στο πλαίσιο του μέσου RFI για να βοηθήσει στην κάλυψη επειγουσών αναγκών δαπανών και να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου.Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 35% φέτος.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει αλλάξει τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου, παραγωγής και κατανάλωσης εμπορευμάτων με τρόπους που θα διατηρήσουν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Αύγουστο.

Τα τρόφιμα είναι η μοναδική μεγαλύτερη κατηγορία στα καλάθια του πληθωρισμού -η επιλογή των αγαθών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κόστους ζωής- σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ σε χώρες όπως η Ινδία ή το Πακιστάν και κατά μέσο όρο περίπου το 40% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments