Διεθνή

Εκλογές στη Σουηδία: “Στροφή” προς τα δεξιά

Εκλογές στη Σουηδία: “Στροφή” προς τα δεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Νωρίς τη Δευτέρα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών έναντι 173 για την κεντροαριστερά

Το δεξιό μπλοκ της Σουηδίας έφτασε στο μικρότερο προβάδισμα με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής, με τα αποτελέσματα να δείχνουν μια νέα κυβέρνηση μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών.

Νωρίς τη Δευτέρα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών έναντι 173 για την κεντροαριστερά.

Σε περαιτέρω απόδειξη μιας στροφής προς τα δεξιά, οι αντιμεταναστευτικοί Σουηδοί Δημοκράτες πρόκειται να ξεπεράσουν τους μετριοπαθείς ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας και το μεγαλύτερο στην αντιπολίτευση – μια ιστορική αλλαγή σε μια χώρα που εδώ και καιρό υπερηφανεύεται για την ανεκτικότητα και το άνοιγμα.

Ωστόσο, ο ηγέτης των μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον είναι πιθανό να είναι υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία.

«Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», είπε ο Κρίστερσον στους υποστηρικτές. «Αλλά είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι μπορώ για να σχηματίσω μια νέα, σταθερή και δυναμική κυβέρνηση για ολόκληρη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες της».

Δεδομένου ότι οι ψήφοι στο εξωτερικό και ορισμένες ταχυδρομικές ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και το περιθώριο μεταξύ των δύο μπλοκ είναι μικρό, τα αποτελέσματα ενδέχεται να αλλάξουν. Η σοσιαλδημοκρατική πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δεν παραδέχτηκε την ήττα της το βράδυ των εκλογών, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ κοντά για να ανακοινωθούν.

Η εκλογική αρχή είπε ότι το προκαταρκτικό αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμο το νωρίτερο την Τετάρτη.

Ο Κρίστερσον είπε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους μικρούς Χριστιανοδημοκράτες και, πιθανώς, τους Φιλελεύθερους, και θα βασιστεί μόνο στην υποστήριξη των Σουηδών Δημοκρατών στο κοινοβούλιο. Αλλά μπορεί να του είναι δύσκολο να κρατήσει σε απόσταση ένα πάρτι που θα είναι μεγαλύτερο από το δικό του.

“Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρξει αλλαγή εξουσίας. Φιλοδοξία μας είναι να καθίσουμε στην κυβέρνηση”, είπε ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατικών Τζίμι Άκεσον στους ενθουσιασμένους υποστηρικτές σε ένα μετεκλογικό πάρτι.”Πριν από δώδεκα χρόνια μπήκαμε στο κοινοβούλιο, νομίζω ότι πήραμε τελικά 5,7%. Αυτή τη στιγμή έχουμε 20,7%.

Η εκστρατεία είχε δει τα κόμματα να μάχονται για να είναι τα πιο σκληρά για το έγκλημα συμμοριών, μετά από μια σταθερή αύξηση των πυροβολισμών που έχει εκνευρίσει τους ψηφοφόρους, ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν πάρει ολοένα και περισσότερο επίκεντρο.

Ενώ τα ζητήματα του νόμου και της τάξης αποτελούν πρόβλημα για τους δεξιούς, η συγκέντρωση οικονομικών συννεφιών καθώς τα νοικοκυριά και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ρεύματος είχε θεωρηθεί ότι ενισχύει την πρωθυπουργό Άντερσον, που θεωρείται ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια και πιο δημοφιλής από το κόμμα της.

Η Άντερσον ήταν υπουργός Οικονομικών για πολλά χρόνια πριν γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας πριν από ένα χρόνο.

Ο Κρίστερσον είχε θέσει τον εαυτό του ως τον μοναδικό υποψήφιο που θα μπορούσε να ενώσει τη δεξιά και να την ανατρέψει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments