Διεθνή

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Χωρίς όριο οι διώξεις στη Δυτική Θράκη

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Χωρίς όριο οι διώξεις στη Δυτική Θράκη

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Σε δηλώσεις  προς δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, την Κύπρο και το ενδεχόμενο αγοράς από την Τουρκία νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ

Για όλους και για όλα μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις  προς δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, την Κύπρο και το ενδεχόμενο αγοράς από την Τουρκία νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, o οποίος έθεσε το ερώτημα τι συνέβη στη ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κάποτε αριθμούσε 100.000 πολίτες και σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000, είπε.

«Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ιμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. “Πού είναι τα παιδιά σου;”. “Στην Αμερική”, μου είπαν. Τους είπα: “Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. “Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”, μου απάντησαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα. Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα μια φορά, η οικογένειά του δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, “αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω”.

Υπάρχει και αυτό. Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 7. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: “Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο”.

Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα! Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη.

Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. χοτζάδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ και τα λοιπά; Όχι!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, κατηγόρησε εκ νέου τη χώρα μας για τη στάση της στο μεταναστευτικό. «Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Η συμπερίληψη αυτών στην παρουσίαση εμπλούτισε και την ομιλία μας.

Αναφορικά με την “παρουσίαση” φωτογραφιών παιδιών από το βήμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι έκανε…μαθήματα ανθρωπιάς !

Ακόμη, υποστήριξε ότι εξελίσσονται θετικά οι συνομιλίες για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην Κύπρο λέγοντας ότι συζήτησε τα θέματα των κατεχόμενων με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Φυσικά, η πολιτική μας απέναντι στη” Βόρεια Κύπρο” είναι ξεκάθαρη. Αυτό δεν είναι συζητήσιμο. Δεν βλέπουμε τη ”Βόρεια Κύπρο” ως μια τυχαία χώρα. Το έχουμε αποδεχθεί ως τον εαυτό μας, το βλέπουμε έτσι, και έτσι θα το δούμε. Φυσικά, στις συναντήσεις μας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έθιξα και το ζήτημα της ”Βόρειας Κύπρου”.

Ο Τούρκος πρόεδρος – παρά τη διάψευση της ρωσικής πρεσβείας – επανήλθε στα σενάρια περί απευθείας πτήσεων Μόσχας Κατεχομένων, δηλώνοντας πως θα χαρεί ξεκινήσουν…επισημαίνοντας πως μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” είναι ο τουρισμός και μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments