Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι διαφορές δεν επιλύονται με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις

Μητσοτάκης: Οι διαφορές δεν επιλύονται με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον εξ Ανατολών γείτονα, ενώ αξιοπρόσεκτες είναι οι αναφορές του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου

Συζήτηση με μέλη της αμερικανικής δεξαμενή σκέψης Council of Foreign Relations είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον εξ Ανατολών γείτονα, ενώ αξιοπρόσεκτες είναι οι αναφορές του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι αναμφισβήτητες οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά «δεν επιλύνονται με επιθετική στάση και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις».

Κατά την προσέγγιση του Πρωθυπουργού, «οι σχέσεις των δύο χωρών θα επανέλθουν όταν η Τουρκία δεν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι».

Ωστόσο, «αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. (…) Αν η Τουρκία θέλει να “παίζει” και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι προτιμά σταθερά το δρόμο του διαλόγου και του δημοσίου δικαίου ως τρόπου επίλυσης των διαφορών: «Είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για« εργαλειοποίηση των μεταναστών και αμφισβήτηση των νησιών μας».

Ακόμη, αναφορικά με τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΝΔ έχει εκλογικό προβάδισμα, 7 – 9 μονάδων: «Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».

«Τώρα έχουμε πορεία, το οποίο με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτοδυναμία. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε και εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Αλλά αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments