Διεθνή

«Κίνδυνος άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας»

«Κίνδυνος άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας»

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSΙ- αρχείου

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Υπαρκτό θεωρεί διακεκριμένος Τούρκος πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα, το οποίο φιλοξενείται στους Financial Times, δεν πρόκειται για τον κίνδυνο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης, αλλά περισσότερο για τον ενδεχόμενο μιας «περιορισμένης στρατιωτικής σύγκρουσης», τη στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τορπιλίζει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις και ο Νίκος Δένδιας ζητεί από την Τουρκία να άρει το casus belli.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στους FT, ο Sinan Ülgen , επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής (Edam) με έδρα την Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην τελευταία περίοδο που η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετώπισαν απευθείας η μια την άλλη, λέγοντας: «Από το 1996 έχουμε φτάσει στο μέγιστο εύθραυστο και ασταθές περιβάλλον όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις», είπε. Σύμφωνα με τον Ülgen, σε ένα χειρότερο σενάριο, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια «περιορισμένη στρατιωτική σύγκρουση» για ένα αμφισβητούμενο νησί ή βράχο προτού παρέμβουν οι διεθνείς δυνάμεις για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις.

Οι FT επεσήμαναν επίσης τις τουρκικές γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023, δηλώνοντας :

«Ο Τούρκος πρόεδρος, που φλερτάρει τους εθνικιστές ψηφοφόρους πριν από τις δύσκολες εκλογές, προειδοποίησε την Ελλάδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μπορεί να έρθουν «μια νύχτα ξαφνικά».

Ο Τσαβούσογλου επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα, ο Μ. Τσαβούσογλου εκτιμά ότι η μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων σε αυτά είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Η μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Λέσβου και της Σάμου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αντιδράσεις μας απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις θα είναι συνεχείς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα όσο η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά». Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, τόνισε ότι στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας η Ελλάδα απαντά με αναφορά στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στη διεθνή νομιμότητα.

«Η Ελλάδα καθημερινά αντιμετωπίζει απειλές από τη γείτονα χώρα, Τουρκία. Σε αυτές εμείς απαντάμε υπογραμμίζοντας πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», δήλωσε ο Νίκος Δέδιας, ο οποίος πρόσθεσε πως «χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας αναφέρεται ότι "θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και μέθοδοι για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Σε αυτή τη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας μεταφράζω την αναφορά στα νόμιμα μέσα  ως μια αναγνώριση, ακόμα και έμμεση, από την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς αυτό περιλαμβάνει, κατ ελάχιστον, με την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, το διαβόητο casus belli».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments