Διεθνή

Politico: H Κομισιόν απορρίπτει το πλαφόν στo φυσικό αέριο

Politico: H Κομισιόν απορρίπτει το πλαφόν στo φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Ursula von der Leyen

Η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να μην προτείνει εφαρμογή πλαφόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να μην προτείνει εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, όπως μεταδίδει το Politico. Τα νέα μετέφερε χθες σε συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ η γενική γραμματέας της Κομισιόν για την Ενέργεια, Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, η οποία είπε ότι αντί για ανώτατο όριο τιμών, υπέρ του οποίου τάσσεται μια πλειοψηφία 15 χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «non paper» με προτάσεις για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου.

Αξιωματούχοι, παράλληλα, προειδοποιούν ότι οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου σε ελλείψεις. Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα όπως και με την επιβολή πλαφόν στις τιμές, αφού τα κράτη-μέλη δεν θα επιχειρούσαν να πλειοδοτήσουν για να εξασφαλίσουν τις επιθυμητές ποσότητες ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές.

14 χώρες στο πλευρό της Ελλάδας για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Την Παρασκευή (30/9) συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που αποτελεί ελληνική πρόταση και την οποία στηρίζουν άλλες 14 χώρες. Στην επιστολή με αποδέκτη την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, οι 15 υπογράφοντες υπουργοί από Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments