Κόσμος

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα – Οι προκλήσεις της ευρωζώνης

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα – Οι προκλήσεις της ευρωζώνης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στο τραπέζι του Eurogroup θα τεθεί η μακροοικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και ειδικότερα η «απάντηση» της δημοσιονομικής πολιτικής στις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις

Με την Ευρώπη να βρίσκεται σε ενεργειακή δίνη ενόψει κι ενός πολύ δύσκολου χειμώνα συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα οι  υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Στο τραπέζι του Eurogroup θα τεθεί η μακροοικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και ειδικότερα η «απάντηση» της δημοσιονομικής πολιτικής στις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, Ματίας Κόρμαν.

Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή, οι οποίοι κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού του ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας. Ο κανονισμός εισάγει κοινά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη συλλογή και αναδιανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς πελάτες.

Το Συμβούλιο συμφώνησε σε εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μειώσουν τη ζήτηση. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δύο στόχους κατά την περίοδο αυτή.

Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τη επίσημη ατζέντα, το Eurogroup  αναμένεται να κάνει κι έναν απολογισμό της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της ζώνης του ευρώ στα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με βάση την ανάλυση της Κομισιόν.

Επίσης, οι υπουργοί της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε απολογισμό των παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενόψει των προσεχών ετήσιων συνεδριάσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

H συνεδρίαση του EcoFin

Μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά από ενημέρωση από την Επιτροπή για την πρόοδο των εργασιών.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης, την πρόταση κανονισμού σχετικά με τα κεφάλαια REPowerEU στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει την εκτελεστική απόφασή του στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όσον αφορά το εθνικό σχέδιο των Κάτω Χωρών.

Επίσης, οι  «27» υπουργοί θα αναλύσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά και νέα μέτρα αντίδρασης.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την εντολή και τη δήλωση της ΕΕ προς τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (ΔΝΧΕ), στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 στις 12-13 Οκτωβρίου 2022 και των ετήσιων συνόδων του ΔΝΤ.

Επιπλέον, θα επιδιώξει να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενόψει της 27ης διάσκεψης των μερών (COP 27) της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ στις 6-18 Νοεμβρίου 2022

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments