Πολιτική

Χάρτινοι οι πανηγυρισμοί των Τούρκων, ο Μενέντεζ διατηρεί τον αποφασιστικό λόγο

Χάρτινοι οι πανηγυρισμοί των Τούρκων, ο Μενέντεζ διατηρεί τον αποφασιστικό λόγο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi/forbes

Δεν καταργούνται αυτοί οι δύο όροι από την έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας

Μία απίθανη τουρκική προπαγανδιστική μηχανή παραποίησης των γεγονότων επιχειρεί να μετατρέψει το «μαύρο» σε «άσπρο» και να παρουσιάζει το νομοσχέδιο περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) ως οριστική και αμετάκλητη την κατάργηση των όρων, οι οποίοι περιορίζουν την πώληση αεροσκαφών F – 16 στην Άγκυρα.

Δεν καταργούνται αυτοί οι δύο όροι από την έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτούς τους δύο όρους, η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και η ενδεχόμενη πώλησή τους θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι τροπολογίες, οι οποίες περιελάμβαναν αυτά τα προαπαιτούμενα, ετέθησαν εκτός του νομοσχεδίου, αλλά ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Επιπλέον, η Γερουσία αποτελεί το ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών,  σύμφωνα με το συνταγματικό κείμενο των ΗΠΑ, και, κατά λογική συνέπεια, η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.

Ακόμη, στην εκδοχή  της Βουλής παραμένει η ανάλογη τροπολογία του Κρις Πάπας.

  Οι χάρτινοι πανηγυρισμοί της Τουρκίας

Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, το πρακτορείο Anadolu έφθασε να στο σημείο να κάνει λόγο για πλήρη άρση των όρων ως προς την ενδεχόμενη πώληση μαχητικών F – 16 στην Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και άλλα έντυπα και μέσα της γείτονος. Ενδεικτικά, η τουρκική εφημερίδα «Sabah» αναφέρει «Κρίσιμο βήμα για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία!» και τονίζει πως «Η Γερουσία των ΗΠΑ συνήλθε για να οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023. Ακόμα συζητούνται σχεδόν 900 προσθήκες στο νομοσχέδιο».

  Στις 12μμ συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ        

Εντός της ημέρας, συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός της Χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε αυτό πρόκειται να συζητηθούν κυρίως δύο θέματα, η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, κατέστησε σαφές ότι «δεν φοβόμαστε τίποτε οφείλουμε με σωφροσύνη , με  σύνεση και με  ψυχραιμία να ζυγίζουμε πάντοτε το σκηνικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments