Διεθνή

Κίεβο: Απελευθερώθηκαν πάνω από 600 οικισμοί – Οι 75 στη Χερσώνα

Κίεβο: Απελευθερώθηκαν πάνω από 600 οικισμοί –  Οι 75 στη Χερσώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σήμερα αναμένονται στη Ρωσία, οι πρώτοι από τους κατοίκους που εκκένωσαν τη Χερσώνα, μετά από "προτροπή" αξιωματούχου, τοποθετημένου από τη Μόσχα να την εγκαταλείψουν για λόγους ασφαλείας

Περισσότερους από 600 οικισμούς τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων 75 στη στρατηγική περιοχή Χερσώνα, ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις σύμφωνα με την κυβέρνηση, ωστόσο το πρακτορείο Reuters, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές από ανεξάρτητες πηγές.

Σήμερα εξάλλου αναμένονται στη Ρωσία, οι πρώτοι από τους κατοίκους που εκκένωσαν τη Χερσώνα, μετά από “προτροπή” αξιωματούχου, τοποθετημένου από τη Μόσχα να φύγουν για ασφάλεια, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ένδειξη της αποδυνάμωσης της Ρωσίας σε έδαφος που ισχυρίζεται να έχει προσαρτήσει.

«Προτείναμε σε όλους τους κατοίκους της περιοχής της Χερσώνας, εάν το επιθυμούν, να προστατευτούν από τις συνέπειες των πυραυλικών επιδρομών… να πάνε σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας Βλαντιμίρ Σάλντο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Οι άνθρωποι πρέπει να «φύγουν με τα παιδιά τους».

Η προσφορά ισχύει κυρίως για τους κατοίκους στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, είπε. Αυτό περιλαμβάνει την περιφερειακή πρωτεύουσα, τη μόνη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία ανέπαφη από την εισβολή τον Φεβρουάριο.

Οι πρώτοι πολίτες που διέφυγαν από τη Χερσώνα επρόκειτο να φτάσουν στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας την Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τις τελευταίες εβδομάδες, και αναμφισβήτητα η πιο στρατηγικής σημασίας. Ελέγχει τόσο τη μοναδική χερσαία οδό προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014, όσο και τις εκβολές του Ντνίπρο, του ποταμού μήκους 2.200 χιλιομέτρων που διχοτομεί την Ουκρανία.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει στις γραμμές του μετώπου της Ρωσίας εκεί στη μεγαλύτερη προέλασή τους στο νότο από την έναρξη του πολέμου. Έκτοτε έχουν προχωρήσει γρήγορα κατά μήκος της δυτικής όχθης, με στόχο να αποκόψουν τα ρωσικά στρατεύματα από τις γραμμές ανεφοδιασμού και τις οδούς διαφυγής σε αυτήν.

Το TASS επικαλέστηκε τον κυβερνήτη του Ροστόφ, το οποίο συνορεύει με τα ουκρανικά εδάφη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, να είπε ότι η περιοχή του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει όποιον επιλέξει να εγκαταλείψει τη Χερσώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments