Διεθνή

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά κινεζικό στρατό «παγκοσμίου επιπέδου»

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά κινεζικό στρατό «παγκοσμίου επιπέδου»

Πηγή Φωτογραφίας: japantimes

Είναι προφανές πως ο Κινέζος ηγέτης ονειρεύεται μια αναβαθμισμένη θέση σε παγκόσμια κλίμακα, σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον

Το μετασχηματισμό του κινεζικού στρατού σε στρατό παγκόσμιας εμβέλειας εισηγήθηκε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στα πλαίσια των εργασιών του 20ου τακτικού Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος Πρόεδρος ζήτησε την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη δημιουργία ενός στρατού παγκόσμιας κλάσης, καθώς άνοιξε τις εργασίες του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου τόνισε τις κορυφαίες πολιτικές  προτεραιότητές του.

Είναι προφανές πως ο Κινέζος ηγέτης ονειρεύεται μια αναβαθμισμένη θέση σε παγκόσμια κλίμακα, σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα και ότι επιτρέπει στις αγορές να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, ακόμη και όταν η Κίνα βελτιώνει ένα «σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα» και προωθεί την «κοινή ευημερία».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο χειροκρότημα το εισέπραξε όταν επανέλαβε την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία της Ταιβάν, το σημείο τομής ανάμεσα, αφενός, στην Κίνα και, αφετέρου, στην Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στο τιμόνι του κόμματος, επισφραγίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ιδιότητά του ως του ισχυρότερου ηγέτη της χώρας από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, στη διακυβέρνηση της οποίας βρισκόταν έως το έτος του θανάτου του, το 1976.

Ο Σι Τζινπίνγκ έγινε ο κορυφαίος ηγέτης της χώρας πριν από μια δεκαετία, όταν διορίστηκε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής στο 18ο Συνέδριο του κόμματος. Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο, έγινε Πρόεδρος.

Ωστόσο, η εσωτερική κοινή γνώμη φαίνεται ότι έγινε λιγότερο θετική τα τελευταία χρόνια απέναντι στη σοσιαλιστική εξουσία και τους φορείς της. Μεταξύ των βασικών ανησυχιών είναι οι απαγορευτικές πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προτεραιότητα που δίδεται στη συσσώρευση οικονομικής ισχύος και η εντατικοποίηση του κρατικού ελέγχου και της κρατικής καταστολής.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη συνεχόμενη φορά. Σε πολλούς ήταν προφανές ότι θα χρησιμοποιούσε αυτό το Συνέδριο, για να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία ως Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, επεκτείνοντας έτσι την εξουσία του. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Κομμουνιστικό Κόμμα τού άνοιξε το δρόμο για να παραμείνει ηγέτης του κόμματος για σχεδόν όλη του τη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments