Διεθνή

Τι είπε και τι δεν είπε ο Κινέζος

Τι είπε και τι δεν είπε ο Κινέζος

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/bbc/eurokinissi

Άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματος

Άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματος, που βρίσκεται αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δύναμη σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος στρέφει το βλέμμα του στις εργασίες του Συνεδρίου. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ  τοποθετήθηκε σε μια ευρεία θεματολογία.

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος Πρόεδρος έκανε εκτενή λόγο για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα και την ακολουθούμενη πολιτική, την οποία υπερασπίστηκε. Για το θέμα της Ταιβάν, τόνισε ότι η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική της πιθανή; χρήση βίας, επαίνεσε την εκστρατεία του Κόμματος κατά της διαφθοράς και διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενεργά την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Σι Τζινπίγνγκ ανέφερε ότι το 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ έρχεται «σε μια κρίσιμη στιγμή που ολόκληρο το Κόμμα και οι άνθρωποι όλων των εθνοτήτων βρίσκονται στο δρόμο για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας».

Ο 69χρονος ηγέτης έκανε τον απολογισμό των τελευταίων πέντε ετών για περισσότερο από μιάμιση ώρα και περιέγραψε τον οδικό χάρτη της Κίνας για τα επόμενα πέντε.

Τα μηνύματα της ομιλίας του Σι Τζινπίνγκ

Τα μηνύματα που έστειλε με την εναρκτήρια ομιλία του, κινούνται και προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.΄

Στο εσωτερικό πεδίο, τόνισε ότι θα εξακολουθήσει την αυστηρή πολιτική απέναντι στην τρέχουσα πανδημία της covid – 19 και ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί εσωκομματικές αμφισβητήσεις

Αναφορικά με την covid – 19, ο Σι Τζινπίγνκ τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθείται γίνεται για το υγεία και το καλό του κινεζικού λαού, τονίζοντας πως «η Κίνα προστάτευσε στον ύψιστο βαθμό την ασφάλεια και την υγεία του λαού και εξασφάλισε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, συντονίζοντας την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Με αυτόν τον τρόπο, ο επικεφαλής του ΚΚ Κίνας θέλησε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την εκδήλωση διαμαρτυριών όπως αυτή που εκδηλώθηκε πριν από ελάχιστες ημέρες, με την εκδίπλωση πανό, τα οποία αντιστρατεύονταν στην κυβερνητική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κίνας θέλησε να εμπεδώσει εκ των άνω μια πολιτική αλλεπάλληλων κοινωνικών εγκλεισμών, οι οποίες θα έχον ως αναπόφευκτη συνέπεια την τόνωση της κοινωνικής απόστασης και την αποδυνάμωση του κοινωνικού συγχρωτισμού, τα οποία είναι στοιχεία πολύτιμα για κάθε αυταρχικό μονοκομματικό καθεστώς.

Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε πως υπήρξαν μεγάλες πρόοδοι στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο εσωτερικό του δημοσίου τομέα,  οποίος συχνά ταυτίζεται με το κράτος στο πλαίσιο του σχήματος διακυβέρνησης και διοίκησης «κόμμα – κράτος»: «Η καταπολέμηση της διαφθοράς κέρδισε μια συντριπτική νίκη και έχει εδραιωθεί συνολικά, εξαλείφοντας τους σοβαρούς λανθάνοντες κινδύνους μέσα στο κόμμα, το κράτος και τον στρατό».

Σο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην περίπτωση της Ταιβάν. Ο Κινέζος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ταιβάν αποτελεί μέρος της εδαφικής επικράτειας της Κίνας, στέλνοντας το αντίστοιχο μήνυμα στον κύριο αντίπαλό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την προοπτική μιας ειρηνικής επανένωσης, με την μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τις μεγαλύτερες προσπάθειες, αλλά δεν θα δεσμευτούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε την χρήση βίας και επιφυλασσόμαστε της δυνατότητας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα (..) Διεξαγάγαμε με αποφασιστικότητα αγώνα κατά των αυτονομιστικών τάσεων και της ανάμειξης και καταδείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και να αντιταχθούμε στην ανεξαρτησία της Ταιβάν».

Εμφανίσθηκε ως «οικουμενικός», επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Κίνα, η οποία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών ανά τον κόσμο στην πλανητική ρύπανση, θα προωθήσει αποφασιστικά την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο ανομολόγητος στρατηγικός στόχος του Σι Τζινπίνγκ

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει σαφείς «πλανητικές» βλέψεις, οι οποίες, πλέον, είναι πολύ δύσκολο να συσκοτιστούν.

Η Κίνα δηλώνει παρούσα στη διεθνή σκηνή. Υπεραμύνεται με σθένος των εδαφών της, ακόμη και όσων είναι αμφιλεγόμενο ότι της ανήκουν. Διεκδικεί χώρο, προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης των γεωπολιτικών συσχετισμών δυνάμεων. Συνομιλεί και συνεργάζεται με τη Ρωσική Ομοσπονδία του Πούτιν, με την οποία συνάπτει συμφωνίες, τόσο σε ενεργειακό επίπεδο, όπου υπερτερεί η Ρωσία, όσο και στο οικονομικό πεδίο, όπου κυριαρχεί η Κίνα.

Πρόκειται, επίσης, για τη δεύτερη οικονομία σε πλανητικό επίπεδο. Είναι μια ιδιαίτερη εκδοχή οικονομίας της αγοράς, η οποία, στη διεθνή βιβλιογραφία, αναφέρεται ως «σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς». Πρόκειται για ένα μείγμα κρατικής και ιδιωτικής οικονομίας, καίτοι πολλοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες έχουν κρυμμένους «σκελετούς στη ντουλάπα», δηλαδή εξαρτώνται πλήρως από πολιτικούς.

Aυτοί δεν επιτρέπεται να έχουν παρά μόνο ένα ιδεολογικό προσανατολισμό και μία μόνο κομματική αναφορά. Τους επιτρέπεται να είναι κομμουνιστές, οργανωμένα μέλη του ΚΚ Κίνας, που αγωνίζονται για τη σοσιαλιστική ολοκλήρωση.

Για να γίνει όμως ο κυρίαρχος πόλος στον υπό διαμόρφωση άξονα της Ανατολής, των αντιδυτικών αυταρχικών, οικονομικά και πολιτικά, καθεστώτων, θα πρέπει να διατηρηθεί αρραγής η κοινωνική συνοχή, η οποία περνάει μέσα από τους χώρους εργασίας και από το μόνο Κόμμα.

Χαρακτηριστικά, τα ωράρια εργασίας είναι εξαντλητικά για τον κόσμο της εργασίας της Κίνας, όπου  πλέον χρησιμοποιούνται μέχρι και πάνες για να αποφεύγεται η μείωση του ωραρίου εργασίας, οι κοινωνικές εντάσεις προλαμβάνονται και καταστέλλονται εγκαίρως από μερίδες των ανώτερου και ανώτατου στρώματος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments