Οικονομία

Πετρέλαιο κίνησης: Στο τραπέζι η επιδότησή του

Πετρέλαιο κίνησης: Στο τραπέζι η επιδότησή του

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η πορεία της τιμής του πετρελαίου κίνησης η οποία από τις αρχές Οκτωβρίου έχει πάρει την ανιούσα.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η πορεία της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η οποία από τις αρχές Οκτωβρίου έχει πάρει την ανιούσα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παρέμβει εξαιτίας των εξελίξεων στις διεθνείς τιμές των καυσίμων αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των 15 λεπτών του πετρελαίου κίνησης στην αντλία μετά από έξι μήνες εφαρμογής καταργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την απλή αμόλυβδη βενζίνη και είναι σήμερα το ακριβότερο καύσιμο.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης απέκλειαν μέχρι πρότινος οποιαδήποτε παρέμβαση καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί και τώρα δίνεται προτεραιότητα στη θέρμανση των νοικοκυριών με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά το λίτρο και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Την παρέμβαση προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του ντίζελ. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το ντίζελ κίνησης».

Τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις εξελίξεις, το οικονομικό επιτελείο θα λάβει τις αποφάσεις για την επιδότηση στην αντλία χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μεγαλύτερη παρέμβαση από τα 15 λεπτά το λίτρο εάν οι τιμές ξεφύγουν περαιτέρω.

«Θα παρέμβουμε μόλις χρειαστεί»

Για τα «φλέγοντα» ζητήματα των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στο πορτοφόλι των καταναλωτών μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον Σκαι ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι  η τιμή πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στο 1,31 ενώ για πετρέλαιο κίνησης, «παρακολουθούμε την κατάσταση και μόλις χρειαστεί θα παρέμβουμε. Θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου». «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο της οικονομίας για αν στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» δήλωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments