Πολιτική

Θεοδωρικάκος: 1.118 καταγεγραμμένες υποθέσεις κακοποίησης παιδιών τα τελευταία πέντε χρόνια

Θεοδωρικάκος: 1.118 καταγεγραμμένες υποθέσεις κακοποίησης παιδιών τα τελευταία πέντε χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

«Το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών έχει αναμφισβήτητα μεγάλη και αυξανόμενη έκταση, με 1.118 καταγεγραμμένες υποθέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος

«Το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών έχει αναμφισβήτητα μεγάλη και αυξανόμενη έκταση, με 1.118 καταγεγραμμένες υποθέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

«Εκτιμάται ότι μέρος της παρατηρούμενης αυξητικής τάσης μπορεί να αποδοθεί αφενός στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και αφετέρου στην εκδήλωση εμπιστοσύνης προς τις αστυνομικές Αρχές, που καλούνται να διαχειριστούν τις αναφυόμενες υποθέσεις, δοθέντος ότι έχουν εκπονηθεί δράσεις και έχουν εκδηλωθεί- αναληφθεί πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε για τις δράσεις που έχουν στο επίκεντρο την προστασία των ανηλίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2020-2024) και του Στρατηγικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τα έτη 2021-2025. Όπως ειδικότερα ανέφερε:

  • Αναπτύσσεται πλέγμα δράσεων, δίχτυ προστασίας των ανήλικων μελών, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς: το υπουργείο Παιδείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες κοκ.
  • Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υλοποιούνται δράσεις (ημερίδες ασφαλούς πλοήγησης, εκπαιδευτικές επισκέψεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ», ενημερωτικά φυλλάδια, λειτουργία ιστότοπου cyberkid.gr και εφαρμογής cyberkid, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), που εντάσσονται στα προληπτικά μέτρα προστασίας των ανηλίκων. Μόνο το έτος 2022 -μέχρι στιγμής- έχουν γίνει 249 ημερίδες και δράσεις.
  • Το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και φορείς περισσότερες από 1.100 διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής. Συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι εκπαιδευτικές δράσεις θα συνεχισθούν και τη φετινή σχολική χρονιά.
  • Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φροντίζει για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στα αιτήματα των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σχετικά με θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και την ταχύτατη διερεύνηση τυχόν καταγγελιών. Αναπτύσσονται εξειδικευμένες δράσεις για τους ανηλίκους, με στόχο κυρίως την προστασία τους από τα ναρκωτικά, την αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες και την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

Για την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού

Έχουν πραγματοποιηθεί 13 σειρές εκπαιδεύσεων/επιμορφώσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών.

Εφαρμόσθηκε σε προσωπικό Αστυνομικών Υπηρεσιών πρώτης γραμμής όλης της επικράτειας (ηπειρωτικής και νησιωτικής) και έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.550 στελέχη του Σώματος. Συμμετείχαν εξειδικευμένοι εισηγητές της ευρύτερης Ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας (Καθηγητές Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Δικηγόροι με εξειδίκευση στα θέματα δικαιωμάτων παιδιού, Καθηγητές Παιδιατρικής, Αντιεισαγγελείς Εφετών, Παιδιάτρους κ.λπ.).

Για την προστασία των ανηλίκων έχει αναπτυχθεί πλέγμα υπηρεσιών με στόχο την κάλυψη των παιδιών από κάθε κίνδυνο.

Σε επιτελικό επίπεδο, λειτουργεί το Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας/Α.Ε.Α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments