Nέα της αγοράς

Saudi Aramco: Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή

Saudi Aramco: Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η λεπτή ισορροπία που ανησυχεί τον πετρελαϊκό κολοσσό

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή σύμφωνα με τη Saudi Aramco, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο. Και αυτό δεν προμηνύεται καλό για έναν κόσμο που εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

«Σήμερα υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμιν Νάσερ σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Εάν η Κίνα ανοίξει, [η] οικονομία αρχίσει να βελτιώνεται ή η αεροπορική βιομηχανία αρχίσει να ζητά περισσότερα καύσιμα αεροσκαφών, αυτή η πλεονάζουσα ικανότητα θα πάψει να υπάρχει», αναφέρει και προειδοποιεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν γρήγορα — και πάλι.

«Όταν απειλείται αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα, ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί. Δεν θα υπάρχει χώρος για καμία διακοπή, οποιοδήποτε απρόβλεπτο γεγονός οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο».Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (mb/d) από τον Νοέμβριο του 2022, σε μια κίνηση που εξόργισε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέκρινε τον οργανισμό για συμπαιγνία με τη Ρωσία προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλές.

Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα πρέπει να παράγουν 10,5 mb/d τον Νοέμβριο του 2022, η παραγωγή των μελών του ομίλου ΟΠΕΚ θα πρέπει να φτάσει τα 25,4 mb/d ενώ των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ θα πρέπει να είναι 16,4 mb/d. Αυτό στην πραγματικότητα θα οδηγούσε στην αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στα 41,9 mb/d κατά μέσο όρο. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2022, για έναν ακόμη χρόνο.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση παρά την ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments