Διεθνή

WSJ: Στα ύψη τα κόστη μεταφοράς πετρελαίου εν μέσω πολέμου που αλλάζει το παγκόσμιο εμπόριο

WSJ: Στα ύψη τα κόστη μεταφοράς πετρελαίου εν μέσω πολέμου που αλλάζει το παγκόσμιο εμπόριο
Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν διακόψει πολλές από τις πιο σύντομες διαδρομές εμπορίου πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσ

Η αύξηση του κόστους μεταφοράς πετρελαίου μεταξύ των παγκόσμιων λιμανιών ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας, παρά το ότι μια ζοφερή οικονομική προοπτική έχει παρασύρει το αργό κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν διακόψει πολλές από τις πιο σύντομες διαδρομές εμπορίου πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα. Τώρα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει νέους προμηθευτές και η Ρωσία προσπαθεί να εξάγει αλλού πετρέλαιο, τα δεξαμενόπλοια ξοδεύουν περισσότερο χρόνο καθ’ οδόν πριν φτάσουν στους προορισμούς τους.

Πολλά φορτία χρειάζονται τώρα πέντε φορές περισσότερο χρόνο για τη μεταφορά σε διυλιστήρια ή χονδρεμπόρους από ό,τι πριν από τον πόλεμο, λένε οι εταιρείες δεξαμενόπλοιων και οι αναλυτές. Το αποτέλεσμα είναι ότι λιγότερα πλοία είναι διαθέσιμα σε έναν παγκόσμιο στόλο που έχει ελάχιστες προοπτικές να επεκταθεί γρήγορα σε μέγεθος, κάτι που αποτελεί όφελος για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Τα δεξαμενόπλοια κερδίζουν εδώ και τέσσερις μήνες περισσότερα από 40.000 δολάρια την ημέρα κατά μέσο όρο, το μεγαλύτερο τέτοιο ποσό των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την Clarksons με έδρα το Λονδίνο. Η τιμή spot για τα πιο εκσυγχρονισμένα πλοία γνωστά ως πολύ μεγάλα μεταφορικά αργού (VLCC), τα οποία μπορούν να εκτείνονται σε περισσότερα από τρία γήπεδα ποδοσφαίρου σε μήκος και να μεταφέρουν δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ξεπέρασε τα 115.100 δολάρια την ημέρα στις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για 11πλάσια αύξηση για αυτήν την κατηγορία του μέσου ημερήσιου ναύλου από πέρυσι.

Οι αυξήσεις των τιμών έρχονται σε κομβική στιγμή για τις αγορές πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του υπό τη Ρωσία να έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου, εν μέσω της έντονης παγκόσμιας ζήτησης και των εντάσεων με τις ΗΠΑ. Την επόμενη αμέσως μέρα από τη συνάντηση, οι δυτικές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας που όπως αναμένουν οι αναλυτές θα ωθήσουν τους εμπόρους να ανακατευθύνουν περισσότερες αποστολές σε διαδρομές με μεγαλύτερη διάρκεια.

Το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς πετρελαίου, το οποίο προκύπτει την ώρα που και τα πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν επίσης υψηλά ναύλα, έρχεται σε αντίθεση με τα ναύλα που βουλιάζουν για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης από λιανοπωλητές και από εργοστάσια για μεταφορά τέτοιων εμπορευμάτων.

«Οι χάρτες του παγκόσμιου ανεφοδιασμού πετρελαίου επανασχεδιάζονται πλήρως», δήλωσε ο Christian Ingerslev, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk Tankers A/S με έδρα την Κοπεγχάγη.

Τα δεξαμενόπλοια που αναχωρούν από το Primorsk της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, μπορούν να φτάσουν στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ σε περίπου τέσσερις ημέρες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Teekay Tankers Ltd. Kevin Mackay κατά τη διάρκεια ενημέρωσης επενδυτών αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, πολλές ρωσικές αποστολές έχουν επαναδρομολογηθεί σε ταξίδι περίπου 26 ημερών γύρω από την ήπειρο, από τη Μεσόγειο Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για παράδοση στη δυτική ακτή της Ινδίας.

Για να αντικαταστήσουν αυτά τα ρωσικά βαρέλια πετρελαίου, οι Ευρωπαίοι αγοραστές στρέφονται επίσης σε πιο απομακρυσμένους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Αμερικής και των Η.Π.Α.

Μια διαδρομή με δεξαμενόπλοιο από το Χιούστον στο Ρότερνταμ διαρκεί πλέον περίπου 17 ημέρες, είπε ο κ. Mackay. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η απαγόρευση των περισσότερων ρωσικών εισαγωγών αργού από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου, καθώς και μια παρόμοια απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου που έχει οριστεί για τις 5 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να βοηθήσει να χρησιμοποιούνται περισσότερο τέτοιες μακρινές διαδρομές.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα κοιτάξει να εκτρέψει περισσότερα βαρέλια  προς την Ασία μόλις τεθεί σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ», είπε ο κ. Μακέι.

Οι αυξημένοι ναύλοι έχουν προσθέσει μερικά δολάρια στο κόστος κάθε βαρελιού αργού, ανάλογα με την απόσταση που διανύουν, λένε οι αναλυτές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent, τον παγκόσμιο δείκτη τιμών, έκλεισαν την Τρίτη στα 88,36 δολάρια μετά από πτώση που τράβηξε τις τιμές κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους αυτή την εβδομάδα.

Ο αντίκτυπος της αποκοπής της Ευρώπης από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας δεν έχει επαληθευτεί πλήρως για τα πιο εξευγενισμένα παράγωγα όπως το ντίζελ, που είναι καίριας σημασίας για τη γεωργία, τις μεταφορές με φορτηγά και τη μεταποίηση. Το κόστος μεταφοράς τέτοιων καυσίμων μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού έχει ήδη τριπλασιαστεί σε περίπου 5 δολάρια ανά βαρέλι το 2022, έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα τον περασμένο μήνα. Εκτίμησαν ότι το κόστος αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί ξανά στις αρχές του επόμενου έτους.

«Εκεί βρίσκεται η πραγματική δυσκολία», δήλωσε η Natasha Kaneva, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων στην J.P. Morgan. Ενώ η Ρωσία φαίνεται να έχει πρόσβαση σε αρκετά πετρελαιοφόρα για να μεταφέρει το αργό της, πρόσθεσε, αντιμετωπίζει έλλειψη πλοίων εξοπλισμένων για τη μεταφορά προϊόντων πετρελαίου.

Οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων αυξάνονται περιστασιακά ως απάντηση σε γεωπολιτικούς κραδασμούς, όπως όταν οι ΗΠΑ το 2019 επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες πλοία που εκμεταλλευόταν κορυφαία κινεζική εταιρεία, για φερόμενους δεσμούς με παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου.

Οι εταιρείες τάνκερ «εκτιμούν (ιδιαίτερα) χρονιές όπως αυτή που βγάζουν πολλά χρήματα», δήλωσε ο Omar Nokta, αναλυτής ναυτιλίας στο Jefferies. Ο κ. Νόκτα είπε ότι οι τροποποιημένες διαδρομές σημαίνουν πως τα δεξαμενόπλοια έχουν λιγότερες ευκαιρίες να φορτώσουν εάν αντιμετωπίσουν νέα λογιστικά προβλήματα, επιδεινώνοντας την έλλειψη διαθέσιμων πλοίων. Ωστόσο, οι ναυτιλιακές δεν περιμένουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα τρέχοντα απροσδόκητα κέρδη τους για να παραγγείλουν νέα πλοία.

Τα ναυπηγεία έχουν γεμίσει με παραγγελίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ardmore Shipping Corp. Anthony Gurnee, πράγμα που σημαίνει ότι νέα δεξαμενόπλοια δεν θα μπουν στην αγορά για μερικά χρόνια ακόμη αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι τεχνολογικά ξεπερασμένα όταν θα γίνει αυτό. Έτσι η Ardmore με έδρα τις Βερμούδες σταθμίζει τώρα αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. Η αγορά μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων, λένε ορισμένοι αναλυτές, θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο δύσκολη εάν εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία προσπαθήσουν να αγοράσουν τέτοια διαθέσιμα πλοία για να βοηθήσουν στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Ο κ. Gurnee είπε ότι η ομάδα ναύλωσης των 10 ατόμων του Ardmore λειτουργεί όλο και περισσότερο σαν traders, σχεδιάζοντας τον καλύτερο συνδυασμό διαδρομών για έναν στόλο 30 πλοίων που περιλαμβάνει από δεξαμενόπλοια μέχρι πλοία μεταφοράς χημικών.

Με τόση αστάθεια στην αγορά, είπε, «δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρακτικό ανώτατο όριο για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν τα ναύλα μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

26.04.2024 | 00:53

Ο Γιαννακόπουλος έστειλε μήνυμα μετά από τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού!

26.04.2024 | 00:40

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκανε μια εκπληκτική τάπα και "γκρέμισε" το ΟΑΚΑ [vid]

26.04.2024 | 00:32

ΣΥΡΙΖΑ: Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%

26.04.2024 | 00:29

Άντληση 3 δισ.ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο μέσω 30ετούς ομολόγου

26.04.2024 | 00:26

ΠΑΣΟΚ: Αυτός που δυσφημεί τη χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

26.04.2024 | 00:22

Ηγέτης ο Κώστας Σλούκας! Το τρομερό ρεκόρ που έσπασε [vid]

26.04.2024 | 00:13

Αταμάν: «Όλη η Ευρώπη είδε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα από την Μακάμπι»

26.04.2024 | 00:10

Τασούλας για βιαιοπραγία: Η δημοκρατία μας είναι μαχόμενη και όχι παράλυτη

25.04.2024 | 14:25

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακύρωσε συναυλία στο Κολούμπια – «Είδα παλαιστινιακές σημαίες»

25.04.2024 | 14:17

Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Πύλο το καλοκαίρι - Καλεσμένα όλα τα Σεπόλια

25.04.2024 | 14:12

“Με πίεσε πολύ”: Η Τραιάνα Ανανία σπάει τη σιωπή της για τον Δημήτρη Κόκοτα για πρώτη φορά

25.04.2024 | 14:03

Δανάη Μπάρκα: Είναι χυδαίο να σε φωτογραφίζουν αγκαλιά με κάποιον άντρα έξω

25.04.2024 | 13:53

Μαρία Iορδάνοβα -"Scorpios": Με τη Μαρίνα είμαστε πολλά χρόνια φίλες αν δεν την ήθελα δεν θα ήταν στο μαγαζί

25.04.2024 | 13:49

Ηλίας Βρεττός: Φέτος είχα ένα πολύ σοβαρό τρακάρισμα με τη μηχανή μου στο κέντρο της Γλυφάδας

25.04.2024 | 13:41

Ελένη Φουρέιρα: «Αν χρειαζόταν θα άφηνα την καριέρα μου, για το παιδί μου θα έκανα τα πάντα»

25.04.2024 | 13:32

Άννα-σύντροφος Light: «Ποτέ δεν ασκήθηκε βέτο να είμαι εγώ η παρουσιάστρια του ριάλιτι με τους τράπερ»

25.04.2024 | 14:37

Ρωσία: Τρίτη σύλληψη στην υπόθεση δωροδοκίας με «πρωταγωνιστή» τον υφυπουργό Άμυνας

25.04.2024 | 12:29

«Απαντήσεις» για τους ομαδικούς τάφους στα νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ

25.04.2024 | 10:41

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και Κίνα να χειρίζονται τις διαφωνίες τους «υπεύθυνα»

25.04.2024 | 09:54

Τζο Μπάιντεν: Υπέγραψε το νομοσχέδιο για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία [vid]

24.04.2024 | 14:05

Κατάρ για Χαμάς: Θα παραμείνει στην Ντόχα όσο είναι «χρήσιμη και θετική» στις διαπραγματεύσεις

24.04.2024 | 14:01

Ο Μπλίνκεν πάει στο Πεκίνο για να τρίξει τα δόντια

24.04.2024 | 13:59

Ειρωνείες Γκιουλέρ για Σταϊνμάγερ: Ας φάει πρώτα το ντονέρ του

24.04.2024 | 11:11

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την έγκριση της στρατιωτικής βοήθεια 61 δισ. δολαρίων

MUST READ

Διεθνή

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του – «Δεν είχε δίκαιη δίκη»

Επέρριψε την ευθύνη σε λάθος δικαστή

25.04.2024 | 16:47

Διεθνή

Αλβανία: Οργίστηκε ο Ράμα για αποκαλύψεις σχετικά με συμφωνία για κλειστά κέντρα μεταναστών

Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή Report, στην αναλυτική της έρευνα, μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό το κόστος της όλης αυτής συμφωνίας να ανέλθει τελικά, για διάστημα πέντε ετών

25.04.2024 | 15:05

Γεωπολιτικά

Ρωσία: Τρίτη σύλληψη στην υπόθεση δωροδοκίας με «πρωταγωνιστή» τον υφυπουργό Άμυνας

Χειροπέδες και στον πρώην υπουργό Άμυνας της Ρωσίας

25.04.2024 | 14:37

Διεθνή

Ο Μακρόν προειδοποιεί: «Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει»

Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στους τομείς της άμυνας και της οικονομίας

25.04.2024 | 14:25

Διεθνή

Politico: Αν όχι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος; Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι πράγματι το ξεκάθαρο φαβορί για μια δεύτερη θητεία στην κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, αλλά δεν είναι πλέον σίγουρη για μια δεύτερη θητεία πέντε χρόνων.

25.04.2024 | 13:52

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα - Οι δηλώσεις στη Σύνοδο

18.04.2024 | 17:37

Οι θέσεις τους παραμένουν θέσεις βαθιά προβληματικές

Πολιτική

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος και η "φουρτούνα" των θαλάσσιων πάρκων

18.04.2024 | 15:00

Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς.

Πολιτική

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη

18.04.2024 | 14:00

Διεθνοποιείται αποφασιστικά η περιπέτεια του Έλληνα ομογενούς.

Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πρώτη η ΝΔ - Μονοψήφιο ποσοστό για ΠΑΣΟΚ – Δημοφιλέστερος ο «Κανένας»

19.04.2024 | 09:28

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA καταγράφεται η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, η ενισχυμένη θέση του «Κανένα» και κάποιες τάσεις συσπείρωσης ενόψει εκλογών.

Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πρώτο με διαφορά πρόβλημα η ακρίβεια

19.04.2024 | 12:24

Πρώτη σε "ψήφους" η ακρίβεια, σύμφωνα με τους πολίτες.

Πολιτική

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας μετά από απόφαση Κασσελάκη [vid]

18.04.2024 | 15:08

«Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση»

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων και αναστάτωση στους επιβάτες

Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου ανακοίνωσε το πρόβλημα, εξηγώντας ότι επηρεάζει όλα τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου – Άγνωστο πότε θα λυθεί το ζήτημα

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων και αναστάτωση στους επιβάτες

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

Έκκληση για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

Η Σάρα Βάγκενχεντ δημιουργεί δική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Μια νέα πολιτική ομάδα που θα συγκεντρώνει προοδευτικές σοσιαλιστικές, περιβαλλοντικές και αριστερές δυνάμεις θα μπορούσε να εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Σάρα Βάγκενχεντ δημιουργεί δική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του – «Δεν είχε δίκαιη δίκη»

Επέρριψε την ευθύνη σε λάθος δικαστή

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του – «Δεν είχε δίκαιη δίκη»

Το θλιβερό επεισόδιο Φλώρου και οι αναταράξεις στη δεξιά πολυκατοικία

"Βεντέτα" της οικογένειας Φλώρου με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Το θλιβερό επεισόδιο Φλώρου και οι αναταράξεις στη δεξιά πολυκατοικία

Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή

258 βουλευτές ψήφισαν υπέρ

Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή

Ο κύβος ερρίφθη: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την απόφασή του για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο κύβος ερρίφθη: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Θολό τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Συχνά, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες κινούνται περισσότερο στη σφαίρα των εντυπώσεων παρά της ουσίας.

Θολό τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις