Διεθνή

Οι Ρώσοι κουράστηκαν από τον πόλεμο – Αυξάνονται τα “ΝΑΙ” για ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι Ρώσοι κουράστηκαν από τον πόλεμο – Αυξάνονται τα “ΝΑΙ” για ειρηνευτικές συνομιλίες

Πηγή Φωτογραφίας: USNEWS

Σύμφωνα με στοιχεία εσωτερικών ερευνών του Κρεμλίνου, φθίνει η υποστήριξη του ρωσικού πληθυσμού στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν

Η λαϊκή υποστήριξη της Ρωσίας στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας μειώνεται. Αυτό φαίνεται από τις τρέχουσες έρευνες. Το 55% των Ρώσων είναι υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της συνέχισης του πολέμου. 

Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από εσωτερικές έρευνες από το Κρεμλίνο, που δημοσιεύονται από την πύλη ειδήσεων Meduza που επικρίνει την κυβέρνηση.

Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών Lewada δημοσίευσε επίσης παρόμοιες τιμές έρευνας. Το 57%των ερωτηθέντων είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς ήταν υπέρ της συνέχισης του πολέμου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Levada, Ντένις Βολκόφ, η υποστήριξη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία έχει αυξηθεί πάρα πολύ με την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία. Οι αναταραχές που σχετίζονται με την επιστράτευση και οι ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία μείωσαν επίσης την υποστήριξη για επιθετικό πόλεμο. Σύμφωνα με εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο Κρεμλίνο, τον Ιούλιο το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ουκρανικές και ρωσικές πηγές, η μερική επιστράτευση συνεχίζεται – παρά την επίσημα ανακοινωθείσα λήξη της. Σε μια απομαγνητοφώνηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με έναν χειριστή τηλεφωνικής γραμμής επιστράτευσης, παραδέχεται ότι θα συνεχιστεί όσο οι μονάδες μάχονται στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην καθημερινή του έκθεση κατάστασης .

Επιχείρηση “μπλόκο” του Κρεμλίνου στην κριτική για τον πόλεμο

Τις τελευταίες ημέρες, η ρωσική κυβέρνηση ψήφισε νέους νόμους που διευρύνουν τον ορισμό του ρωσικού νομικού όρου «ξένος πράκτορας», όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ISW. Όποιον, η κυβέρνηση της Μόσχας και οι διοικητικές της αρχές ορίζει ως τέτοιο βάσει αυθαίρετων και πολιτικών κριτηρίων πρέπει να αναμένει ποινική δίωξη. Ο νόμος εισήχθη για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε επεκτάθηκε. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα κατά των επικριτών του καθεστώτος στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η τρέχουσα επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου σημαίνει ότι όλα τα άτομα που βρίσκονται υπό απροσδιόριστη «επιρροή ή πίεση» από ξένους παράγοντες θεωρούνται «ξένοι πράκτορες». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεύρυνε πρόσφατα τον κατάλογο των υπόπτων και πλέον μπορεί να τους καταγγείλει δημόσια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novaya Gazeta , η οποία επικρίνει την κυβέρνηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μπορεί πλέον να δημοσιεύσει τα αντίστοιχα ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, φορολογικούς και ασφαλιστικούς αριθμούς και τον λόγο για τον χαρακτηρισμό ως «ξένο πράκτορα».

Σύμφωνα με το ISW, το υπόβαθρο της αυστηροποίησης του νόμου είναι η αυξανόμενη κριτική για τη ρωσική διεξαγωγή του πολέμου. Η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να λογοκρίνει τις επικριτικές φωνές.

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση υλικού εικόνας , τα ρωσικά στρατεύματα λέγεται ότι έχουν προχωρήσει στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά προάστια της επί μακρόν αμφισβητούμενης πόλης Μπαχμούτ, αναφέρει το ISW. Ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να καταλάβει τον Μπαχμούτ για περίπου έξι μήνες, έχοντας τεράστιες απώλειες. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς παρατηρητές του ISW, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στις προσπάθειές τους να συλλάβουν τον Μπαχμούτ δεν διδάχθηκαν από τα λάθη προηγούμενων επιθέσεων στην Ουκρανία. Ο στρατός είχε ήδη δεχτεί υψηλές απώλειες για στρατηγικά ασήμαντους στόχους κατά τις επιθέσεις στο Sievjerodonetsk και στο Lyssychansk.

Οι αναλυτές του ISW γράφουν ότι αυτή η προσέγγιση ωφέλησε πρωτίστως την Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα θα είχαν καταλάβει τις πόλεις στο τέλος. Ωστόσο, δεδομένων των μεγάλων απωλειών και της στρατηγικής ασήμαντης θέσης των πόλεων, αυτό δεν βοήθησε στην επίθεσή τους στα ανατολικά. Σύμφωνα με το ISW, ο πόλεμος φθοράς που διεξάγει η Ρωσία τους τελευταίους έξι μήνες για την πόλη Μπαχμούτ είναι δυσανάλογος με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που θα σήμαινε η κατάληψη της πόλης. Αντίθετα, οι επιθέσεις συσσώρευσαν πολλές δυνάμεις, οι οποίες κατέστησαν δυνατές τις ουκρανικές αντεπιθέσεις αλλού.

Εν τω μεταξύ, νότια του Μπαχμούτ, ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανακαταλάβει χαμένες θέσεις κοντά στο Wuhledar. Αυτό αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Εικόνες του ουκρανικού στρατού, που δημοσιεύθηκαν από το Radio Free Europe/Radio Liberty , δείχνουν τις εκτεταμένες αμυντικές θέσεις του ρωσικού στρατού κοντά στο χωριό Volodymyrivka στο Wuhledar.

Πηγή:Die Zeit

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments