Διεθνή

Οι μεγάλες ανατροπές του 2022

Οι μεγάλες ανατροπές του 2022

Πηγή Φωτογραφίας: EPA / ROMAN PILIPEY/Αρχείου

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, η ανάδειξη της πρώτης γυναίκας στην ηγεσία της Ιταλίας, το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η COP27 για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και οι εκλογικές αντοχές του πρόεδρου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είναι τα γεγονότα που σηματοδοτούν τις πιο ριζικές αλλαγές

Το Ινστιτούτο Μονταίν (Institut Montaigne) το πιο επιδραστικό think tank του φιλελεύθερου χώρου στη Γαλλία και μία από τις παραγωγικότερες δεξαμενές σκέψεις στην Ευρώπη, δημοσίευσε τον κατάλογο με τα θέματα, που απασχόλησαν περισσότερο την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εξαιτίας της αυξημένης σημαντικότητάς τους σε τοπικό/εθνικό επίπεδο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, η ανάδειξη της πρώτης γυναίκας στην ηγεσία της Ιταλίας, το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η COP27 για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και οι εκλογικές αντοχές του πρόεδρου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είναι τα γεγονότα που σηματοδοτούν τις πιο ριζικές αλλαγές στον κόσμο τη χρονιά που αποχαιρετήσαμε.

Φεβρουάριος: Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η εισβολή στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα στις 24 Φεβρουαρίου θύμισε στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι η ιστορία απέχει πολύ από εμάς. Η έκρηξη ξεπέρασε μόνο τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα: από το Παρίσι στο Πεκίνο, από το Βερολίνο στην Ουάσιγκτον, περνώντας από τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δονήσεις είναι μεγάλες και πρωτοφανείς στην ευρωπαϊκή ιστορία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Απρίλιος – Ιούνιος: ο Μακρόν επανεκλέγεται Πρόεδρος και η Λε Πεν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στις προεδρικές εκλογές, ο Εμμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται στον δεύτερο γύρο με 58% έναντι 42% της Λε Πεν.

Κι ενώ οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου εξασφάλισαν μια μορφή συνέχειας, οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αναμόρφωσαν βαθιά την ισορροπία στην Εθνοσυνέλευση. Η Εθνική Συσπείρωση, με 89 βουλευτές, ξεχωρίζει πλέον ως η ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης στα δεξιά, αντιμετωπίζοντας ένα προεδρικό κόμμα με σχετική πλειοψηφία.

Σεπτέμβριος: H πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας

100 χρόνια μετά την Πορεία στη Ρώμη το 1922, και για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ιταλία τον περασμένο Σεπτέμβριο εξέλεξε μια γυναίκα ως επικεφαλής: την Τζόρτζια Μελλόνι,, με το μεταφασιστικό πολιτικό παρελθόν.  Η Μελόνι είναι επικεφαλής του δεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Η Μελόνι δείχνει να εδραιώνει την εξουσία της μετά από τρεις μήνες στην ηγεσία της διακυβέρνησης της χώρας.

Οκτώβριος: Διεξάγεται το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

 Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Κίνας από το 2012, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από το 2013, ο Σι Τζινπίνγκ έκανε ένα νέο βήμα διεκδικώντας την εξουσία του στην Κίνα στις 16 Οκτωβρίου. Ένα βήμα που οι μηδενικές πολιτικές του Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο.  Ο Σι Τζιπίνγκ αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και αναζητεί νέους διεθνείς συμμάχους.

Νοέμβριος: COP27 για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

 Σε έναν κόσμο που αναστατώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κρίσεις, η COP 27 πραγματοποιήθηκε στο Sharm-el-Sheik της Αιγύπτου, από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης αφιερωμένου στις απώλειες και τις ζημίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ήταν το πιο συζητημένο θέμα.

Για πρώτη φορά, η COP27 έλαβε ένα τόσο δαπανηρό πακέτο μέτρων, στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Νοέμβριος: Ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι πολιτικές αντοχές του Τζο Μπάιντεν

Η πρώτη ψηφοφορία μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το κλειδί για την εσωτερική και διεθνή ατζέντα του Προέδρου Μπάιντεν. Μακριά από το κόκκινο κύμα που προέβλεπαν πολλοί σχολιαστές, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν απογοητευτικά για τους Ρεπουμπλικάνους. Χωρίς να καθιερώσουν την πλειοψηφία των Δημοκρατικών, αφήνουν ένα ανοιχτό παιχνίδι.

Ο Τζο Μπάιντεν και το κόμμα των Δημοκρατικών δείχνουν ότι έχουν ακόμη αποθέματα πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και διατηρούν την πολιτική κυριαρχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments