Διεθνή

«Τραμπισμός» εναντίον πολιτικής μετριοπάθειας στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές

«Τραμπισμός» εναντίον πολιτικής μετριοπάθειας στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές

Πηγή Φωτογραφίας: cnn/nytimes

Το πολιτικό ψυχόδραμα των Ρεπουμπλικάνων αποδίδεται σε βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις του κόμματος και στην επιμονή του «σκληροπυρηνικού» πνεύματος του Ντόναλντ Τραμπ στις γραμμές της αντιπολίτευσης.

Ένας αιώνας έχει παρέλθει από την τελευταία παραλυσία των Ρεπουμπλικάνων να εκλέξουν πρόεδρο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το πολιτικό ψυχόδραμα των Ρεπουμπλικάνων αποδίδεται σε βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις του κόμματος και στην επιμονή του «σκληροπυρηνικού» πνεύματος του Ντόναλντ Τραμπ στις γραμμές της αντιπολίτευσης.

Ο Κέβιν Μακάρθι αποτυγχάνει να συγκεντρώσει 218 ψήφους και να εκλεγεί στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Περιορίζεται στις 203 ψήφους και έχει απέναντί του τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος καταλογίζει στον Μακάρθι υπερβολική μετριοπάθεια και ορισμένες κεντροαριστερές αντιλήψεις.

Οι σχολιαστές και οι αναλυτές από τη δυτική όχθη του Ατλαντικού δεν ομιλούν για προσωπική αντιπαράθεση, αλλά για ένα βαθύ, πολιτικό και ψυχικό ρήγμα στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι δεν αποδέχονται να απομακρυνθούν από το σκληρό δεξιό πρόγραμμα και το ακραίο πολιτικό ύφος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ίδιοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι εδώ και επτά χρόνια το Grand Old Party έχει αποκηρύξει τις παλιές του πεποιθήσεις αναφορικά με τη μετανάστευση, το ελεύθερο εμπόριο και ζητήματα κοινωνικής ηθικής. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει μετατραπεί σε μια δύναμη της πολιτισμικής δεξιάς, στο εσωτερικό της οποίας εμφανίζονται και πιο μετριοπαθείς δυνάμεις και φωνές, όπως είναι αυτή του Κέβιν Μακάρθι.

Η πολιτική «σφραγίδα» του Ντόναλντ Τραμπ είναι εμφανής και, πλέον, οδηγεί σε εσωτερικές διαφοροποιήσεις μεταξύ «ακληροπυρηνικών», όπως είναι ο Τζόρνταν, και «μετριοπαθών» όπως ο Μακάρθι.

Έως αυτή τη στιγμή, όμως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση σχετικά με τη σοβαρή κρίση που ξέσπασε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ενάμισι μήνα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments