Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την συνέντευξη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την συνέντευξη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot

Την πρώτη του θεματική συνέντευξη τύπου με ατζέντα τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την πρώτη του θεματική συνέντευξη τύπου με ατζέντα τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρωτίστως λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η παγκόσμια οικονομία απαίτησε παρέμβαση και δεν εξαιρείται η ευρωζώνη, αυξήθηκαν τα επιτόκια και οι χώρες έκαναν ό,τι τους επέτρεπε ο προϋπολογισμός τους. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμη υψηλές, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση, οι τιμές στα τρόφιμα είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση απάντησε με μια σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μπορέσαμε να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες και πρώτα τα μέτρα για το ρεύμα. Και στις τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν γίνει σημαντικά. Θα θυμίσω ότι το καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, πρόσφατα κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι σκέφτοναι κάτι ανάλογο. Και έρχεται τον Φεβρουάριο, με ποσό κοντά στα 600 εκατ. ποσό που έρχεται από τη φορολόγηση των υπερκεδρών των διϋλιστηρίων. Ρωτήσατε για την αισχροκέρδεια- ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλό πράγμα, αλλά έχουμε πλέον εργαλεία για να κάνουμε περισσότερα. Και η ΔΙΜΕΑ είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερα από το παρελθόν.

Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να κάνει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση για την πατάξη της αισχροκέρδειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι πάντα στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι που θα θέλουν να βγάλουν περισσότερα σε βάρος των νοικοκυριών. Το Καλάθι του νοικοκυριού προσέφερε διαφάνεια και συγκρισιμότητα που δεν ήταν εύκολο να γίνει στο παρελθόν. Και οι καταναλωτές είναι περισότερο ευαισθητοποιημένοι. Εχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην αγορά ενέργειας, πιστεύω ότι τα χειρότερα για τις τιμές στο ράφι, το έχουμε δει.

Πριν τις εκλογές είχατε υποσχεθεί μείωση φόρων– το κάνατε για τους άμεσους φόρους και όχι τους έμμεσους. Θα δούμε εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, μείωση και τους έμμεσους φόρους, ήταν η επόμενη ερώτηση. “Κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε πει, μειώθηκαν φόροι που δεν το είχαμε πει στο πρόγραμμά μας, μειώσαμε και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις, υπήραν όμως μειώσεις και στους έμμεσους φόρους, ενδεικτικά στις μεταφορές, στην εστίαση, στα γυμναστήρια, μια σειρά παρεμβάσεις για τους αγρότες, που μας βοήθησαν να συγκρατηθούν οι τιμές και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση, νέες μειώσεις θα συζητηθούν βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία, δεν θέλω να το συζητήσω σήμερα. Καταληκτικά να τονίσω ότι όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία, ουδέποτε βάλαμε σε κίνδυνο την οικονομία, είχαστε σίγουροι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Η μείωση των έμμεσων φόρων δεν έφτασε -σε χώρες που ακολούθησαν τέτοια πολιτική- στον τελικό καταναλωτή. Επιστρέψαμε στη μεσαία τάξη αυτά που πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Δείτε τη συνέντευξη τύπου

Η θεματική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο κ. Μητσοτάκης είναι η πρώτη από αυτές που θα διοργανωθούν το επόμενο διάστημα, στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να συγκεφαλαιώσει το κυβερνητικό έργο ανά ενότητες. Στα σκαριά είναι σίγουρα και μια συνέντευξη, κατά πάσα πιθανότητα, για την εξωτερική πολιτική, ενώ οι θεματικές όσων καταστεί εφικτό να γίνουν πριν την προκήρυξη των εκλογών-που θα γίνει ως τα μέσα Μαρτίου, αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 9 Απριλίου-θα κλειδώσουν το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments