Διεθνή

Politico: Ο υπουργός Άμυνας Ρέζνικοφ δέχεται πυρά καθώς έρευνες για διαφθορά συγκλονίζουν την Ουκρανία

Politico: Ο υπουργός Άμυνας Ρέζνικοφ δέχεται πυρά καθώς έρευνες για διαφθορά συγκλονίζουν την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: STEPHANIE LECOCQ | Συντελεστές: EPA/AP PHOTO

Ο υφυπουργός υποδομών απολύθηκε και το υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει τον καύσωνα λόγω σύμβασης στρατιωτικής εστίασης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov – ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα του πολέμου κατά της Ρωσίας – δέχεται πυρά στο εσωτερικό μέτωπο καθώς οι έρευνες για κυβερνητική διαφθορά συγκλόνισαν τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου δυσκολεύτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου για να προσπαθήσουν να δείξουν ότι το έθνος συσπειρώνεται και ξεκαθαρίζει τη δράση του για τη διαφθορά σε μια προσπάθεια να χαράξει μια πορεία προς την ΕΕ, έτσι οι αποκαλύψεις δύο ερευνών σε ανώτατο επίπεδο μοσχεύματα έχουν έρθει ως σοβαρό πλήγμα.

Και οι δύο έρευνες σχετίζονται με κερδοσκοπία πολέμου και προκάλεσαν μια άμεση δέσμευση δράσης από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy το βράδυ της Κυριακής. Η υπόθεση που αφορούσε το υπουργείο Άμυνας αφορούσε αγορές στρατιωτικών σιτηρεσίων σε διογκωμένες τιμές – ένα θέμα που έχει μετατραπεί σε κορυφαίες ειδήσεις στο Κίεβο. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών απολύθηκε σε υπόθεση που συνδέεται με υπερτιμημένη δημόσια αγορά ηλεκτρογεννητριών. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας δήλωσε ότι διερευνά και τα δύο θέματα.

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι μια στιγμή για τις κατάλληλες αποφάσεις. Δεν θέλω να τα ανακοινώσω τώρα, αλλά όλα θα είναι δίκαια. Σε κάθε περίπτωση, θα αναλύσουμε τα πάντα λεπτομερώς. Τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια και τις προμήθειες. Οι σχέσεις της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες. Όλα όσα σχετίζονται με προμήθειες για τον στρατό», είπε ο Ζελένσκι.

Αν και ο Ρέζνικοφ δεν υπέγραψε προσωπικά το συμβόλαιο αμυντικών τροφίμων και τροφοδοσίας αξίας 13 δισεκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (326 εκατομμύρια ευρώ), δημοσιογράφοι και φύλακες είπαν ότι είχε την τελική ευθύνη και είχε δηλώσει δημόσια τη μηδενική του ανοχή στη διαφθορά. Ο Ρέζνικοφ χαρακτήρισε τις κατηγορίες μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης, με στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο υπουργείο Άμυνας και τη φήμη του μεταξύ των διεθνών εταίρων.

Ενώ ο Ρέζνικοφ υπερασπίζεται σθεναρά τη σύμβαση του υπουργείου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινοτήτων, Εδαφών και Ανάπτυξης Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι απολύθηκε σχεδόν αμέσως. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός συνελήφθη ενώ δεχόταν δωροδοκία 400.000 δολαρίων για διευκόλυνση μιας υπερτιμημένης αγοράς εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής της παράταξης Υπηρέτης του Λαού στο ουκρανικό κοινοβούλιο, που συνδέεται με τον Ζελένσκι, υποσχέθηκε ότι ορισμένοι από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης αυτή την άνοιξη.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα έχουν προειδοποιηθεί συνεχώς μέσω επίσημων και ανεπίσημων διαύλων: επικεντρωθείτε στον πόλεμο, βοηθήστε τα θύματα, μειώστε τη γραφειοκρατία και σταματήστε να κάνετε αμφίβολες επιχειρήσεις. Πολλοί από αυτούς πράγματι άκουσαν, αλλά κάποιοι, δυστυχώς, δεν το άκουσαν», ανέφερε η Αραχαμία σε δήλωση στο Telegram. «Αν δεν λειτουργήσει με πολιτισμένο τρόπο, θα γίνει σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου. Αυτό ισχύει τόσο για πρόσφατες αγορές γεννητριών όσο και για νέα σκάνδαλα στο υπουργείο Άμυνας».

Τροφή για σκάνδαλο στρατιωτών

Ο Γιούρι Νικόλοφ, ένας ερευνητής δημοσιογράφος και ιδρυτής του ιστότοπου έρευνας Nashi Groshi (Τα λεφτά μας), ο οποίος δημοσίευσε την ιστορία των αμυντικών προμηθειών για τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο ZN.UA, θέλει να δει δράση και όχι περισσότερες υποσχέσεις από τους πολιτικούς.

«Τώρα η Ουκρανία έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει ότι δεν είμαστε σαν τη Ρωσία, όπου ξεπλένουν χρήματα για τα πάντα. Αν κάποιος θέλει να μας κλέψει εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν η οικονομία μας εξαρτάται κατά 60 τοις εκατό από τη βοήθεια της ΕΕ, πρέπει να τον σταματήσουμε», είπε ο Νικόλοφ στο POLITICO. Η δημοσιότητα από το άρθρο του Νικόλοφ βοήθησε να επιστήσει την προσοχή στο αμφίβολο συμβόλαιο πριν ολοκληρωθούν οι πληρωμές, ισχυρίστηκε ο Νικόλοφ. Η NABU είπε ότι είχε ξεκινήσει την έρευνά της για τη συμφωνία στρατιωτικής εστίασης ακόμη και πριν ο Νικολόφ δημοσιεύσει την έρευνά του.

Ο Νικόλοφ ερευνά τη διαφθορά που αφορά κρατικές προμήθειες για περισσότερα από 10 χρόνια. Όπως πολλοί άλλοι Ουκρανοί δημοσιογράφοι, σταμάτησε να επικρίνει την ουκρανική κυβέρνηση για να μην υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους Ουκρανούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας εισβολής κατά τους πρώτους έκτους μήνες του 2022. Ωστόσο, από τα τέλη του καλοκαιριού, πηγές του Νικολόφ στην κυβέρνηση άρχισαν να τον ειδοποιούν για αμφίβολες αμυντικές προμήθειες κρυφές από το κοινό. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, οι πηγές του στις ένοπλες δυνάμεις του έστειλαν τη σύμβαση για υπηρεσίες τροφίμων και τροφοδοσίας αξίας 13 δισεκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων που βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας αναταραχής. Το υπουργείο Άμυνας υπέγραψε τη συμφωνία με εταιρεία που συνδέεται με πρώην αξιωματούχους της άμυνας.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στις περιοχές Πολτάβα, Σούμι, Κίεβο, Ζιτομίρ, Τσερνιχίφ και Τσερκάσι έπρεπε να λάβουν δημοφιλή προϊόντα διατροφής σε τιμές δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που κοστίζουν στην αγορά. Και αυτές οι μονάδες ήταν τοποθετημένες μακριά από την πρώτη γραμμή, όπου οι επικίνδυνες γραμμές παράδοσης μπορούν πράγματι να κάνουν τις αγορές πιο ακριβές.

Ο Ρέζνικοφ κατηγόρησε δημόσια τον Νικολόφ ότι χειραγωγούσε τα ευρήματά του και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με βουλευτές και αρχές επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η τιμή των αυγών

Υποστήριξε ότι ορισμένα από τα ευρήματα του Νικολόφ, όπως οι πληροφορίες για τις διογκωμένες τιμές των αυγών, ήταν απλώς ένα «τεχνικό λάθος του εργολάβου, ο οποίος ήθελε να γράψει την τιμή των αυγών σε κιλά, όχι ανά τεμάχιο». Ωστόσο, όλες οι προηγούμενες συμβάσεις έδειχναν ότι το υπουργείο αγόραζε πάντα αυγά ανά τεμάχιο. Ο Ρέζνικοφ ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Άμυνας κατάφερε να εισαγάγει ανταγωνισμό στην αγορά τροφίμων για προμήθειες του στρατού και τώρα έχει υπογράψει συμβάσεις με οκτώ προμηθευτές. Καθένας από αυτούς τους προμηθευτές τροφίμων και τις ομάδες τροφοδοσίας τροφοδοτεί συγκεκριμένες στρατιωτικές μονάδες ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στο μέτωπο ή όχι.

«Δεν υπάρχουν περιοχές «πίσω» ή «μακριά από την πρώτη γραμμή» στην Ουκρανία από την άποψη της τροφής για τους στρατιωτικούς. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, εμπλέκεται σε μια σκόπιμη εξαπάτηση», ισχυρίστηκε ο Ρέζνικοφ. Έτσι, οι προμηθευτές χρεώνουν όχι μόνο για τα τρόφιμα αλλά και για την παράδοση και την τροφοδοσία ενός «ημερήσιου σιτηρεσίου για έναν στρατιώτη» με σταθερό κόστος εντός ενός συγκεκριμένου προβλεπόμενου εύρους τιμών, εξήγησε.

«Από τώρα, ολοκληρώνονται πρόσθετοι εσωτερικοί έλεγχοι σε όλες τις συμβάσεις, στρατιωτικές μονάδες ελέγχουν τον κατάλογο, διορθώνονται τεχνικά λάθη, ετοιμάζονται πρόσθετες συμφωνίες προμήθειας εντός των αποδεδειγμένων παραμέτρων του κρατικού προϋπολογισμού», ισχυρίστηκε ο Ρέζνικοφ.

Ο υπουργός είπε ότι ένα άτομο που διέρρευσε αντίγραφο της σύμβασης σε δημοσιογράφο, διέπραξε έγκλημα. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας θα διερευνήσει τη διαρροή και τα κίνητρα πίσω από αυτήν, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το σκάνδαλο της γεννήτριας, ο Lozynskiy δεν έχει σχολιάσει ακόμη.

Το καλοκαίρι, το υπουργικό συμβούλιο διέθεσε 1,68 δισεκατομμύρια εθνικά νομίσματα (40 εκατομμύρια ευρώ) για την αγορά του εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας που απαιτείται για να περάσει ο χειμώνας – όταν η Ρωσία βομβαρδίζει μαζικά εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής σε όλη την Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με το NABU, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για την αγορά αποφάσισαν να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα από τη συμφωνία.

«Συνωμότησαν με μια ομάδα διαμεσολαβητών και εξασφάλισαν τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών με προκαθορισμένες επιχειρηματικές οντότητες. Το κόστος των συμβολαίων διογκώθηκε κατά 280 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα (7 εκατομμύρια ευρώ), το οποίο ήταν μια μίζα που έπρεπε να καταβληθεί στους αξιωματούχους για τη διευκόλυνσή τους», ανέφερε η NABU.

Σε μια δήλωση που ανακοινώνει την απόλυση του Lozynskiy, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov υποσχέθηκε μια ευρύτερη εκκαθάριση.

«Έδωσα εντολή στην ομάδα του υπουργείου να ξεκινήσει την επιθεώρηση όλων των ενεργών έργων του υπουργείου των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων του προϋπολογισμού, των κονδυλίων από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και των τεχνικών έργων».

Πηγή: politico.eu/BY VERONIKA MELKOZEROVA

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments