Διεθνή

Μπορέλ για χτύπημα σε Ιερουσαλήμ: Η ΕΕ ανησυχεί για την κλιμάκωση των εντάσεων

Μπορέλ για χτύπημα σε Ιερουσαλήμ: Η ΕΕ ανησυχεί για την κλιμάκωση των εντάσεων
Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σοκαρίστηκε από την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση».

Έντονα καταδίκασε τις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την θανατηφόρα βία μόνο ως «έσχατη λύση».

Ειδικότερα, ο Μπορέλ σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια, που δικαιολογούνται περαιτέρω από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση, όταν είναι απολύτως αναπόφευκτη για την προστασία της ζωής». Παράλληλα, τόνισε ότι «Η ΕΕ ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Καλούμε και τα δύο μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεκινήσουν μια αποκλιμάκωση και να επανεκκινήσουν τον συντονισμό σε θέματα ασφαλείας που είναι απαραίτητος για την αποτροπή περαιτέρω πράξεων βίας».

Μιλώντας για τη Δυτική Όχθη, ο Μπορέλ επεσήμανε ότι την Πέμπτη στην Τζενίν «τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων». Το γεγονός αυτό, αυξάνει τον αριθμό των νεκρών Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη σε 30 από την αρχή της χρονιάς.

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σοκαρίστηκε από την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κοντά στη «μια συναγωγή, καθώς και από τη βομβιστική επίθεση (το πρωί του Σαββάτου) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά αυτές τις πράξεις παράλογης βίας και μίσους. Αυτά τα φρικτά γεγονότα δείχνουν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη να αντιστραφεί αυτό το σπιράλ βίας και να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να μην αντιδρούν σε προκλήσεις».

Την ανησυχία του έχει εκφράσει και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τις «τρομερές» επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε μήνυμά του που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter.«Υπήρξαν θάνατοι και τραυματισμοί στην καρδιά του Ισραήλ», έγραψε αναφερόμενος στην επίθεση που σκότωσε επτά ανθρώπους μια ημέρα νωρίτερα μπροστά σε μια συναγωγή και στη συνέχεια στην επίθεση σήμερα το πρωί που προκάλεσε δύο τραυματίες. «Η καρδιά μου είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους, η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ», συμπλήρωσε ο καγκελάριος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments