Διεθνή

Αποδυνάμωσή της εκ προθέσεως βλέπει η Μελόνι στις δηλώσεις Μπερλουσκόνι

Αποδυνάμωσή της εκ προθέσεως βλέπει η Μελόνι στις δηλώσεις Μπερλουσκόνι

Πηγή Φωτογραφίας: (AP Photo/Gregorio Borgia, File)/repubblica.it

Το διεθνές προφίλ της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά τις σκληρές δηλώσεις του κυβερνητικού συμμάχου της Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που πυροδότησαν αντιδράσεις από όλο τον κόσμο.

Το διεθνές προφίλ της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά τις σκληρές δηλώσεις του κυβερνητικού συμμάχου της Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που πυροδότησαν αντιδράσεις από όλο τον κόσμο.

«Το κάνει επίτηδες. Το κάνει για να με αποδυναμώσει στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά η Μελόνι αναφερόμενη στον Μπερλουσκόνι, καθώς εκείνη, σύμφωνα με τη La Repubblica, κάνει τα πάντα για να τοποθετήσει την Ιταλία ως την πιο φιλοουκρανική χώρα της ΕΕ.

«Για μένα τα γεγονότα έχουν μεγαλύτερη σημασία […] πέρα από κάποιες δηλώσεις», πρόσθεσε.

Ο Μπερλουσκόνι ξέσπασε πρόσφατα κατά του Ζελένσκι για τις ενέργειές του στην Ουκρανία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο Ουκρανός ηγέτης απάντησε λέγοντας ότι ο Μπερλουσκόνι δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως τον αγώνα των Ουκρανών σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να αποφάσισε να μην απαντήσει στα λόγια του Ζελένσκι, αλλά σύμφωνα με την Corriere della Sera, είπε στους ανθρώπους του: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζω τον πόλεμο, ως νεαρό αγόρι ήμουν κι εγώ εκτοπισμένος. Έζησα τη φρίκη του πολέμου».

Το Κρεμλίνο δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Ζελένσκι σύμφωνα με τη  Federica Pascale και το EURACTIV.it 

«Σε μια ακόμη κρίση ανίκανης οργής, ο κάτοικος των καταφυγίων ξέσπασε εναντίον του Μπερλουσκόνι επειδή ο τελευταίος θύμισε στο καθεστώς του Κιέβου το Ντονμπάς», σχολίασε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σιωπηλός ο Σαλβίνι, ανθρώπινη ασπίδα ο Ταγιάνι

Εν μέσω του φιάσκου, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, γνωστός για την υποστήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επέλεξε να μην πάρει θέση επί του θέματος.

Ομοίως, ο επικεφαλής της ομάδας της Λέγκας στη Γερουσία Μασιμιλιάνο Ρομέο έβαλε φρένο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, κάτι που είχε εγγυηθεί η Μελόνι. Είπε σχετικά ότι αν και είναι σωστό να υποστηριχθεί στρατιωτικά η Ουκρανία, τοποθετείται κατά της αποστολής όπλων που κινδυνεύουν να παρασύρουν το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσία, διότι αυτό «θα σήμαινε την έναρξη πυρηνικού πολέμου».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα Forza Italia (ΕΛΚ) του Μπερλουσκόνι, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη και προσπάθησε να επανεπιβεβαιώσει τα φιλοδυτικά διαπιστευτήρια του Μπερλουσκόνι.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: η ιταλική κυβέρνηση, το κόμμα μου και ο ηγέτης του κόμματός μου είναι κατά της εισβολής της Ρωσίας και υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Κάθε φορά το Forza Italia, αλλά και ο Μπερλουσκόνι, έχουν ψηφίσει κατά της Ρωσίας και υπέρ της Ουκρανίας», τόνισε ο Ταγιάνι.

Ο Μπερλουσκόνι «είναι ένας άνθρωπος υπέρ της ειρήνης», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας την αφοσίωση του ηγέτη της Forza Italia στις διατλαντικές σχέσεις όταν ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο Ταγιάνι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments