Διεθνή

Αλλαγή στο τιμόνι της ιταλικής κεντροαριστεράς

Αλλαγή στο τιμόνι της ιταλικής κεντροαριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με 54% έναντι 46% του εσωκομματικού της αντιπάλου η 38ρονη Έλλη Σλάιν (“Έλλη”) εκλέγεται νέα πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά των τελευταίων εβδομάδων

Με 54% έναντι 46% του εσωκομματικού της αντιπάλου η 38ρονη Έλλη Σλάιν (“Έλλη”) εκλέγεται νέα πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά των τελευταίων εβδομάδων και αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της επανόδου της κεντροαριστεράς στην Ιταλία.

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ενρίκο Λέττα χαιρέτισε χθες βράδυ την εσωκομματική διαδικασία και μίλησε για την «γιορτή της δημοκρατίας και της συμμετοχής». Το ιστορικό ηγετικό στέλεχος της κεντροαριστεράς υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής εξωστρέφειας του κόμματος, λέγοντας ότι «αυτό το κόμμα χρειάζεται ενότητα και μια ηγεσία ικανή να αφοσιωθεί περισσότερο σε αυτό που συμβαίνει έξω από τα γραφεία του κόμματός μας παρά σε αυτό που συμβαίνει μέσα στα γραφεία μας».

Ο Ενρίκο Λέττα τόνισε ότι θα κινηθεί με άξονα την διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος και ότι θα είναι «παρών, για να βοηθήσω από την νέα μου θέση, χωρίς τρικλοποδιές».

Η νέα γενική γραμματέας, «Έλλη», η οποία διατηρεί σχέση με μια γυναίκα και δηλώνει αμφιφυλόφιλη, κινήθηκε προεκλογικά αναδεικνύοντας βασικές διαστάσεις της ατζέντας του σύγχρονου φιλελευθερισμού. Μίλησε για την ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων, την προτεραιότητα της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι Ιταλοί από την ενεργειακή μετάβαση και την δικαιότερη κατανομή του συλλογικά παραγόμενου πλούτου.

Εκτός από τις οικονομικές όψεις του προγράμματός της, η 38χρονη νομικός, με καταγωγή από την ιταλόφωνη Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέδειξε ακόμη πιο σύγχρονες φιλελεύθερες θεματικές, με κυριότερες την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.

Ο Στέφανο Μπονακσίνι, εσωκομματικός αντίπαλος της Έλλης, ξεκίνησε ως φαβορί την εκλογική διαδικασία αλλά, τελικά, δεν μπόρεσε να έρθει πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ευρύτερης αριστεράς. Το αυτοδιοικητικό στέλεχος, με τον τυπικό σοσιαλδημοκρατικό λόγο, έχει ευρύτερη επιρροή στον Ιταλικό νότο.

Το πρώτο πολιτικό στοίχημα της Έλλη Σλάιν, με το μεταυλιστικό πολιτικό λόγο, είναι η ανατροπή της εκλογικής απόστασης από την Τζόρτζια Μελόνι και την τρικομματική κυβερνητική συμμαχία. Η δημοσκοπική διαφορά καταγράφεται στις 13 – 14 ποσοστιαίες μονάδες περίπου και το έργο προμηνύεται απαιτητικό για την νέα γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, δεδομένου μάλιστα ότι, σε αδρές γραμμές, Μελόνι και Σλάιν φαίνεται να απευθύνονται σε διαφορετικά εκλογικά ακροατήρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments