Οικονομία

Εφορία: Στα συρτάρια βρίσκονται ξεχασμένα πάνω από 320 εκατ. ευρώ

Εφορία: Στα συρτάρια βρίσκονται ξεχασμένα πάνω από 320 εκατ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Πρόκειται για επιστροφές φόρων οι οποίες παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι δικαιούχοι τους είναι άφαντοι.

Στα συρτάρια των Εφοριών βρίσκονται ξεχασμένα πάνω από 320 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιστροφές φόρων οι οποίες παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι δικαιούχοι τους είναι άφαντοι. Δεν προσέρχονται στην Εφορία να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται με αποτέλεσμα τα χρήματα να λιμνάζουν για μήνες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων το Δεκέμβριο του 2022 είχε ανέλθει στα 658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 403 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 255 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή από τα 403 εκατ. ευρώ, τα 324 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Οι επιστροφές φόρου που λιμνάζουν καθώς δεν προσέρχεται κανείς να τις εισπράξει (324 εκατ. ευρώ), αντιστοιχούν στο 49,2% των συνολικών εκκρεμών επιστροφών φόρου (658 εκατ. ευρώ).

Οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) αν και γνωρίζουν για την επιστροφή φόρου που δικαιούνται δεν εμφανίζονται να την εισπράξουν με στελέχη της ΑΑΔΕ να αποδίδουν τη στάση τους στο φόβο του ελέγχου. Δηλαδή δεν προσέρχονται για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί φοβούνται τον έλεγχο που μπορεί να προκαλέσουν.

Επισημαίνεται ότι για να γίνει επιστροφή φόρου προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές αρχές και τα ποσά εκταμιεύονται όταν δοθεί πράσινο φως από τους ελεγκτές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments