Διεθνή

Το μεταναστευτικό στην «καρδιά» των Σούνακ – Μακρόν

Το μεταναστευτικό στην «καρδιά» των Σούνακ – Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Rishi Sunak

Η διέλευση των καναλιών και το μεταναστευτικό που αναπτύσσεται γύρω από αυτά είναι το κέντρο βάρους των συνομιλιών μεταξύ Μακρόν και Σούνακ που διεξάγονται τώρα στη Γαλλία, όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian.

Η διέλευση των καναλιών και το μεταναστευτικό που αναπτύσσεται γύρω από αυτά είναι το κέντρο βάρους των συνομιλιών μεταξύ Μακρόν και Σούνακ που διεξάγονται τώρα στη Γαλλία, όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian.

Η προσπάθεια των Ρίσι Σούνακ και Εμμανουέλ Μακρόν να επαναφέρουν τις αγγλογαλλικές σχέσεις την Παρασκευή δεν είναι όμως σημαντική μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, υπερασπιστής των βελτιωμένων σχέσεων, βλέπει τις προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού να επιλύσει τα εμπορικά ζητήματα της Βόρειας Ιρλανδίας ως ένα μήνυμα ότι η Βρετανία βρίσκεται στα χέρια ενός συναδέλφου τεχνοκράτη εθνικιστή και ότι η «θητεία» της στον λαϊκισμό μπορεί να έχει τελειώσει.

Μια δοκιμή της συνόδου κορυφής της Παρασκευής θα είναι η ικανότητα των δύο ηγετών να πλοηγηθούν σε αυτά τα ζητήματα σκαφών – οι φουσκωτές σχεδίες που διασχίζουν τη Μάγχη και τα πυρηνικά υποβρύχια πολλών δισεκατομμυρίων λιβρών που σκοπεύουν να κατασκευάσουν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να περιπολούν στην Ινδία. Ειρηνικός.

Τα μικρά σκάφη , σύμβολο της ευρύτερης μεταναστευτικής κρίσης, έχουν μια βραχυπρόθεσμη πολιτική επείγουσα ανάγκη για τον Σουνάκ, ο οποίος θα διεκδικήσει εκλογές το 2024. Τα υποβρύχια αντικατάστασης, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από την Κίνα, δεν πρόκειται να είναι αξιόπλοα μέχρι το δεκαετία του 2040.

Κάθε πλευρά θα ήθελε η άλλη να κάνει περισσότερα. Οι συντηρητικοί βουλευτές θέλουν η Γαλλία να συλλάβει όσους συλλαμβάνονται να προσπαθούν να περάσουν τη Μάγχη και η βρετανική αστυνομία να περιπολεί στις γαλλικές παραλίες μαζί με τη χωροφυλακή. Η Γαλλία από την πλευρά της θα ήθελε οι Βρετανοί να εισαγάγουν ταυτότητες και να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες. Καμία πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Η προχθεσινή δήλωση της ΕΕ, όμως, ότι δεν πιστεύει ότι η νέα βρετανική πολιτική της απόρριψης οποιουδήποτε ατόμου εάν φθάσει παράνομα με σκάφος είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο εγκυμονεί κινδύνους. Κινδυνεύει ο Μακρόν να τεθεί ως συνεργός της βρετανικής παραβίασης του νόμου, εάν εγκρίνει το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πώς θα το χειριστεί αυτό θα είναι μια δοκιμή για το πόσο πρόθυμος είναι ο Γάλλος πρόεδρος να βελτιώσει τις σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments