Διεθνή

ΗΠΑ και Ρωσία για την πτώση του drone στην Μαύρη Θάλασσα

ΗΠΑ και Ρωσία για την πτώση του drone στην Μαύρη Θάλασσα

Πηγή Φωτογραφίας: A view of Russian fighter jets violating the airspace, east of Gotland, Sweden, Wednesday March 2, 2022. The four aircrafts, two SU-27 and two SU-24 fighters, flew briefly over Swedish airspace east of the island of Gotland, according to a statement from the Swedish Armed Forces. (Swedish Air Force/TT News Agency via AP)

Για την αμερικανική πλευρά, πρόκειται για μία «επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των Ρώσων», η οποία «παραλίγο να προκαλέσει σύγκρουση των δύο αεροσκαφών».

Ένα ασύνηθες περιστατικό σημειώθηκε χθες στη Μαύρη Θάλασσα, όταν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su – 27 φαίνεται ότι προκάλεσαν την πτώση ενός αμερικανικού drone. Πρόκειται για συγκρουσιακό συμβάν μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία «στο πεδίο», με τη Ρωσία να αρνείται καινοφανώς ότι υπήρξε ακόμη και επαφή. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, τα ενημερωτικά μέσα τονίζουν ότι τα δύο SU – 27 αναχαίτισαν το αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ – 9. Το drone αυτό ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες και αντέδρασαν για το γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν, το οποίο εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο επιχείρησης αναγνώρισης και παρακολούθησης στον κοινό, διεθνή εναέριο χώρο επάνω από την Μαύρη Θάλασσα.

Για την αμερικανική πλευρά, πρόκειται για μία «επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των Ρώσων», η οποία «παραλίγο να προκαλέσει σύγκρουση των δύο αεροσκαφών». Ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική πληροφόρησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το συμβάν και υποστήριξε ότι «αυτό το περιστατικό δείχνει την έλλειψη γνώσης» και πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας MQ-9 πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ένα ρωσικό αεροσκάφος κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς το MQ- 9».

Η αμερικανική παραίνεση προς τους Ρώσους είναι να «ενεργούν επαγγελματικά και με ασφάλεια», ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ στο Πεντάγωνο, Ανατόλι Αντόνοφ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό. Ο Ρώσος πρέσβης επιβεβαίωσε την πρόσκληση και την συζήτηση και έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες». Σε αντίθετη ρότα, και με σημαντική καθυστέρηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να επαινεθεί για την συνοχή και τη συνέχειά της.

Έτσι στο κείμενο τονίζεται ότι η πτήση του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος «πραγματοποιήθηκε με κλειστούς αναμεταδότες, παραβιάζοντας τα όρια της περιοχής του προσωρινού καθεστώτος χρήσης του εναέριου χώρου, που έχει καθοριστεί για τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Στην ίδια, ωστόσο, μικρόσωμη ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνείται την ίδια την σύγκρουση, σημειώνοντας επί λέξει ότι τα ρωσικά μαχητικά και δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος». Ανάμεσα σε δυο προσεγγίσεις για το ίδιο γεγονός, αναπόφευκτα περισσότερο πιστευτή είναι εκείνη που, άλλοτε δέχεται και αναλύει, και άλλοτε αρνείται το ίδιο το γεγονός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments