Οικονομία

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει 300 εκ. θέσεις εργασίας

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει 300 εκ. θέσεις εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της γνωστής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ένα τέταρτο των εργασιακών καθηκόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και έκρηξη παραγωγικότητας. Την ίδια στιγμή, πληροφορεί το BBC, θα μπορούσε τελικά να αυξήσει τη συνολική ετήσια αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται παγκοσμίως κατά 7%.

Με βάση την έκθεση της Goldman Sachs, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια σημαντική πρόοδος, η οποία θα επηρεάσει ιδιαίτερα την αγορά εργασίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να προωθήσει τις επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να τονώσει την παραγωγικότητα και προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό για τον αντίκτυπο της ΑΙ.

Ακριβέστερα, η υπουργός Τεχνολογίας Μισέλ Ντόνελαν δηλώνει πως «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συμπληρώνει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να τον διαταράσσει, ότι δηλαδή βελτιώνει τις δουλειές μας, αντί να μας τις αφαιρεί».

Η έκθεση της Goldman Sachs επισημαίνει ακόμη ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα ποικίλλει σε διάφορους τομείς. Έτσι, το 46% των διοικητικών εργασιών θα δεχθούν ουσιαστικές επιρροές, το 44% των νομικών επαγγελμάτων θα  μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, αλλά μόνο το 6% στις κατασκευές και το 4% στη συντήρηση έργων.

Ωστόσο, στον τομέα των καλλιτεχνικών εργασιών, εκφράζονται και αποκλίνουσες προσεγγίσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μειώσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας, αλλά θα έρθει να τις επεκτείνει σταδιακά, αν και οι γεννήτριες εικόνων AI θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο.

Τέλος, η ίδια έκθεση καταλήγει ότι  οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν περισσότερο ανταγωνισμό, που θα μειώσει τους μισθούς, εκτός και αν δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης για μια τέτοια εργασία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments