Διεθνή

Ισραήλ: “Η ΕΕ εφαρμόζει πρακτικές φίμωτρου”

Ισραήλ: “Η ΕΕ εφαρμόζει πρακτικές φίμωτρου”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Και ενώ η Ημέρα της Ευρώπης θεωρείται μια ημέρα ορόσημο για την ΕΕ και την Ευρώπη γενικότερα και εορτάζεται πανηγυρικά με σημαίνουσες επισκέψεις και εκδηλώσεις, δεν ισχύει φέτος το ίδιο στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε χθες ότι η προγραμματισμένη δεξίωση στο Τελ Αβίβ ακυρώνεται. Ο λόγος είναι ότι την κυβέρνηση επρόκειτο να εκπροσωπήσει και να ομιλήσει ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, γνωστός για τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις.

Εκτός εαυτού ο υπ. Ασφάλειας

Μάλιστα ο ίδιος έδωσε λεπτομέρειες για την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στη δεξίωση με την επισήμανση ότι “εάν οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν υποστηρίζουν τις απόψεις μου σύμφωνα με τις δηλώσεις τους αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία και σε μια δημοκρατία επιτρέπεται να ακούς κι άλλες απόψεις”. “Δυστυχώς, φέτος αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τη δεξίωση, καθώς δεν θέλουμε να προσφέρουμε βήμα σε κάποιον, του οποίου οι απόψεις έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ”, ήταν η απάντηση των Βρυξελλών σε σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζεται πάντως ότι η κύρια εκδήλωση θα γίνει προκειμένου να εορταστούν οι ισχυροί διμερείς δεσμοί ΕΕ-Ισραήλ. Αμέσως ο Ισραηλινός υπουργός αντέδρασε οργισμένα.

“Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΈ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι πυλώνας δημοκρατίας και δικαιοσύνης, εφαρμόζει πρακτικές φίμωτρου. Μόνο το κράτος του Ισραήλ καθορίζει ποιοι είναι οι εκπρόσωποί του. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι τους σεβόμαστε, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε για την τύχη μας. Εμείς θα αποφασίσουμε ποιοι θα μιλήσουν και εμείς θα κυβερνήσουμε το Ισραήλ, κανείς άλλος”. Αλλά για την ΕΕ δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Από την ανάληψη των καθηκόντων της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος “Εβραϊκή Δύναμη”, έχει κατηγορηθεί για υποκίνηση βίας και ρητορική μίσους περισσότερες από 50 φορές στα νιάτα του. Το 2007 καταδικάστηκε για υποστήριξη τρομοκρατικής ομάδας και υποκίνηση σε ρατσιστικές πράξεις.

Προς νέα αναζωπύρωση;

Επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί ότι σκόπιμα πυροδοτεί εντάσεις με τους Παλαιστίνιους. Έχει ταχθεί υπέρ της προσάρτησης της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, όπου ο ίδιος ζει σε εβραϊκό οικισμό. Τέτοιοι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ημέρα της Ευρώπης επισκιάστηκε και από μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς διάρκειας 2 ωρών εναντίον στόχων της Χαμάς στις πόλεις Γάζα και Ράφα με 13 νεκρούς, ανάμεσά τους και Παλαιστίνιοι πολίτες. Στόχος της λεγόμενης επιχείρησης “Ασπίδα και Βέλος” ήταν 3 ανώτατοι διοικητές της Ταξιαρχίας Αλ Κουντς, του ένοπλου σκέλους της ισλαμιστικής Τζιχάντ. Η μαζική επίθεση, που αποτελεί απάντηση στη ρίψη ρουκετών από πλευράς Παλαιστίνιων από τη Γάζα στο Ισραήλ, αποτέλεσε έκπληξη. γιατί εδώ και μια εβδομάδα επικρατεί κατάπαυση του πυρός. Τώρα υπάρχουν φόβοι για νέα αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

“Η σιωνιστική κατοχή διέπραξε ένα μεγάλο έγκλημα σήμερα τα ξημερώματα, στοχεύοντας ασφαλή σπίτια και κτίρια κατοικιών, κάνοντας μάρτυρες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους και στοχοποιώντας τους ηγέτες της αντίστασης” δήλωσε o Ζαζέμ Καζέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς στην τηλεόραση του Associated Press. “Ο Παλαιστινιακός λαός μας και η αντίστασή του θα απαντήσουν σε αυτό το έγκλημα με τρόπο αντίστοιχο. Οι σιωνιστές έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να σταματήσουν την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού μας χύνοντας αίμα και με αυτά τα εγκλήματα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments