Διεθνή

Taggeschau: Το κοινωνικό ζήτημα βγάζει Κυβέρνηση στην Ελλάδα

Taggeschau: Το κοινωνικό ζήτημα βγάζει Κυβέρνηση στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας

Τα κοινωνικά ζητήματα, με κυριότερο την αντιμετώπιση της εξωγενούς αύξησης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίας, είναι αυτά που διαδραματίζουν τον αποφασιστικότερο ρόλο στην ανάδειξη κυβέρνησης, κατά τις αυριανές εκλογές. Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο Σύριζα, αν και είναι πιθανή, όπως επισημαίνει, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο, για την διαμόρφωση απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία ξέρει ότι είναι πρωτίστως τα κοινωνικά ζητήματα που θα κρίνουν αν θα επανεκλεγεί. Ωστόσο, η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Το χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. αλλά πουθενά δεν μειώθηκε τόσο πολύ ο λόγος του χρέους τα τελευταία τρία χρόνια.

Επιπλέον, οι εξαγωγές καταγράφουν επίπεδα ρεκόρ. Και η ανεργία έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό σε λιγότερο από 11% κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.

Υπάρχουν επίσης επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί μετά τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο, επειδή η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε ομάδες διάσωσης. Επιπλέον, η κατασκευή του τείχους στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία προχωρά και μόνο λίγοι είναι οι πρόσφυγες, οι οποίοι έρχονται στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας, ο Μητσοτάκης βοηθά τους πολίτες του με λογαριασμούς ενέργειας και για αγορές με επιδότηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και πιο πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τον κατώτατο μισθό γύρω στα 700 ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για πολλούς. Μπροστά σε χιλιάδες ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας χθες, υποσχέθηκε ότι ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη τετραετία, στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Οι οικογένειες με παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν φορολογικά πλεονεκτήματα.

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του, ο Αλέξης Τσίπρας, από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ακόμη περισσότερο με τις υποσχέσεις .Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέβει άμεσα σχεδόν στα 900 ευρώ, όπως και οι συντάξεις. Και τα έσοδα του δημόσιου τομέα κατά  10%.

Εντούτοις, ο Τσίπρας δεν απάντησε από πού πρέπει να έρθουν τα χρήματα, ειδικά από τη στιγμή που θέλει να μειώσει ταυτόχρονα και τον ΦΠΑ.

Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Σύριζα βρίσκεται γύρω στο 29%, περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει χάσει μέρος της δημοτικότητάς του μετά από ένα σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα τον Φεβρουάριο, αλλά πρόσφατα ανέκαμψε στις δημοσκοπήσεις.

Και θα ήθελε να συνεχίσει να βασιλεύει μόνη της. Για αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να βασιστεί σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, στις οποίες ο νικητής θα δικαιούταν στη συνέχεια μπόνους εδρών στο κοινοβούλιο. Ο Τσίπρας, από την άλλη, οραματίζεται έναν «προοδευτικό συνασπισμό», μια «προοδευτική διακυβέρνηση». Με ποιον, αυτό το αφήνει ανοιχτό. Το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις με περίπου δέκα τοις εκατό, δεν θέλει να αυτοπροσδιοριστεί ως πιθανός «κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού».

Τέλος, ούτε προς Σύριζα ούτε προς Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κατηγορεί και τα δύο κόμματα για κατάχρηση εξουσίας. «Δεν σέβονται ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments