Nέα της αγοράς

Ελβετία: Ανάρπαστα γίνονται τα χαρτονομίσματα των 1.000 φράγκων

Ελβετία: Ανάρπαστα γίνονται τα χαρτονομίσματα των 1.000 φράγκων

Πηγή Φωτογραφίας: Le Temps

Τι λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και τι η ΕΚΤ

Μεγάλη εξάπλωση και χρήση ανά τον κόσμο καταγράφεται για το δεύτερο σε μεγαλύτερη αξία χαρτονόμισμα παγκοσμίως, αυτό των 1.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 1/027 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία). Πρόκειται για χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία στην Ελβετία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, με συνολική αξία που υπερβαίνει τα 50 δις φράγκα (ευρώ), η οποία είναι πάνω από το 50% όλων των υπόλοιπων χαρτονομισμάτων ελβετικών φράγκων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως είναι αυτό των 10.000 δολαρίων Μπρουνέι που αντιστοιχεί σε σχεδόν 6.900 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ το οποίο συνεχίζει μεν να κυκλοφορεί, αλλά έχει σταματήσει να εκτυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σταμάτησαν να τυπώνονται από το 2018 και μετά με απόφαση της ΕΚΤ που ελήφθη το Μάιο 2016, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κυκλοφορία μαύρου χρήματος. Η SNB από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων.

Το Μάιο του 2016 η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή και την έκδοση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από το 2018, το οποίο όμως θα εξακολουθεί να έχει ισχύ νόμιμου χρήματος και θα διατηρήσει την αξία του για πάντα.

Φόβοι για ξέπλυμα με μεγάλα χαρτονομίσματα Η απόφαση να διακοπεί οριστικά η παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ πάρθηκε «λαμβάνοντας υπόψη ανησυχίες ότι το εν λόγω τραπεζογραμμάτιο θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες», όπως ανέφερε τότε η ΕΚΤ.

Επίσης ανέφερε ότι «λόγω του διεθνούς ρόλου του ευρώ και της ευρύτατης εμπιστοσύνης στα τραπεζογραμμάτιά του, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα εξακολουθήσει να έχει ισχύ νόμιμου χρήματος και μπορεί συνεπώς να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας».

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων ευρώ, «θα διατηρήσει την αξία του για πάντα και θα μπορεί να ανταλλάσσεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Δεν ανησυχεί η Ελβετία Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank-SNB) Μάρτιν Σλέγκελ θεωρεί ότι η τόσο μεγάλη δημοφιλία του χαρτονομίσματος των 1.000 φράγκων, με μεγάλο ποσοστό να κυκλοφορεί στο εξωτερικο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα του. «Υποθέτουμε ότι ένα καλό ποσοστό (των 1.000φραγκων) κυκλοφορεί επίσης στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αξίας», είπε ο Σλέγκελ. «Αυτό είναι ένα κομπλιμέντο και μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελβετία και την SNB: Ο κόσμος πιστεύει ότι τα χρήματά μας θα διατηρήσουν την αξία τους», ανέφερε.

Η συνολική αξία των ελβετικών χαρτονομισμάτων σε χρήση ανά τον κόσμο έχει «αυξηθεί έντονα» σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια φράγκα προσέθεσε επίσης ο Σλέγκελ.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετρητά παρά το γεγονός ότι οι ψηφιακές μέθοδοι πληρωμής γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Όμως ανέφερε επίσης ότι δεν συμφωνεί με το να λαμβάνονται μέτρα για περισσότερη χρήση μετρητών, όπως να αναγκάζονται τα καταστήματα να δέχονται μετρητά ή να παρέχονται επιδοτήσεις για την εγκατάσταση μηχανημάτων αναλήψεων –τα γνωστά ΑΤΜ.

Το 2019 η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας κυκλοφόρησε νέο χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων με το σκεπτικό ότι εξυπηρετεί όσους αποζητούν μετρητά και ότι δεν βοηθά τους εγκληματίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments