Πολιτική

Άδωνις: Η αναθεώρηση του Συντάγματος προϋποθέτει την έγκριση του Λαού

Άδωνις: Η αναθεώρηση του Συντάγματος προϋποθέτει την έγκριση του Λαού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η αναθεώρηση του δημοκρατικού μας Συντάγματος του 1975 υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία, που την καθιστά δυσχερέστερη από την συνήθη νομοπαραγωγική διαδικασία.

Η αναθεώρηση του δημοκρατικού μας Συντάγματος του 1975 υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία, που την καθιστά δυσχερέστερη από την συνήθη νομοπαραγωγική διαδικασία. Το γιατί είναι ευνόητο, εφόσον η πρόθεση διάρκειας απαιτεί να μην μεταβάλλεται συχνά το περιεχόμενο του καταστατικού μας χάρτη, ώστε και το κύρος του πολιτεύματος να προστατεύεται και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Για αυτόν τον λόγο,  η αναθεωρητική διαδικασία διακρίνει δύο βασικά στάδια. Το στάδιο κατά το οποίο λαμβάνεται η απόφαση της Βουλής ως προς την ανάγκη αναθεώρησης και προσδιορίζονται οι αναθεωρητέες διατάξεις. Και το στάδιο όπου ανιχνεύεται η λαϊκή βούληση με την διεξαγωγή γενικών βουλευτικών εκλογών.

Όταν λοιπόν γίνεται πομπωδώς λόγος για μονοκομματική αναθεώρηση, παραβλέπεται πλήρως το γεγονός ότι συμμετάσχει ενεργητικά ο κυρίαρχος λαός στην αναθεωρητική διαδικασία.

Αυτό συνέβη όμως και σήμερα, όταν το στέλεχος του Σύριζα Κώστας Ζαχαριάδης επιτέθηκε φραστικά, σε κοινωνικό δίκτυο, στον βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι, δήθεν, μεθοδεύει «μονοκομματική αναθεώρηση». «Ο Άδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε σχέδιο για μονοκομματική συνταγματική αναθεώρηση», απεφάνθη με στόμφο το στέλεχος του Σύριζα, για να λάβει την εύλογη απάντηση από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:  «Εσύ δεν γνωρίζεις ότι και 300 έδρες να έχει ένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το Σύνταγμα, καθώς, για να ψηφιστούν οι όποιες αλλαγές, πρέπει να μεσολαβήσουν εκλογές και έτσι, το μεγάλο αφεντικό, δηλαδή ο λαός θα εγκρίνει ή θα απορρίψει διά της ψήφου του τις όποιες αλλαγές», τόνισε ο Άδωνις.

Ασφαλώς ένα στέλεχος ή βουλευτής μπορεί να κάνει κάποιο λάθος σε μια δημόσια τοποθέτησή του. Ο κ. Ζαχαριάδης όμως υπερέβη τα εσκαμμένα και ελέγχεται εν προκειμένω για άγνοια θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και για την δημιουργία φόβου περί δήθεν συνταγματικής εκτροπής μεταξύ των πολιτών. Φαίνεται ότι τα στελέχη και οι βουλευτές του Σύριζα δεν άντλησαν ακόμη τα μαθήματα πολιτικής σοβαρότητας και μετριοπάθειας που απορρέουν από το πρόσφατο ηχηρό μήνυμα που έστειλε με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments