Nέα της αγοράς

Φουκουσίμα: Πράσινο φως του ΟΗΕ για την απόρριψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Φουκουσίμα: Πράσινο φως του ΟΗΕ για την απόρριψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Παρά την άδεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Κίνα δεν κρύβει την οργή της, ενώ οι νοτιοκορεάτες σπεύδουν να προμηθευτούν θαλασσινό αλάτι πριν μολυνθεί από ραδιενέργεια.

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργεας (IAEA) του ΟΗΕ ενέκρινε την Τρίτη το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του Πεκίνου και την ανησυχία των κατοίκων της Νότιας Κορέας, οι οποίοι σπεύδουν να προμηθευτούν θαλασσινό αλάτι για τον φόβο ότι οι αλυκές θα μολυνθούν με ραδιενέργεια.

Έπειτα από διαδικασία αξιολόγησης που διήρκεσε δύο χρόνια, η IAEA ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμμορφώνονται με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και =θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση.

Η Ιαπωνία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία που θα αρχίσει να απορρίπτει το νερό, μια διαδικασία που θα πάρει 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη η σχετική έγκριση στην εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) από την εθνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια.

Τοπικά συνδικάτα ιαπώνων αλιέων έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εκπονήθηκε το 2021, λέγοντας ότι θα βλάψει τη δουλειά που έχουν κάνει για να αποκαταστήσουν τη φήμη τους αφότου αρκετές χώρες απαγόρευσαν τα ιαπωνικά αλιεύματα μετά την καταστροφή του 2011.

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο