Nέα της αγοράς

Φουκουσίμα: Πράσινο φως του ΟΗΕ για την απόρριψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Φουκουσίμα: Πράσινο φως του ΟΗΕ για την απόρριψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Παρά την άδεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Κίνα δεν κρύβει την οργή της, ενώ οι νοτιοκορεάτες σπεύδουν να προμηθευτούν θαλασσινό αλάτι πριν μολυνθεί από ραδιενέργεια.

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργεας (IAEA) του ΟΗΕ ενέκρινε την Τρίτη το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση του Πεκίνου και την ανησυχία των κατοίκων της Νότιας Κορέας, οι οποίοι σπεύδουν να προμηθευτούν θαλασσινό αλάτι για τον φόβο ότι οι αλυκές θα μολυνθούν με ραδιενέργεια.

Έπειτα από διαδικασία αξιολόγησης που διήρκεσε δύο χρόνια, η IAEA ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμμορφώνονται με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και =θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση.

Η Ιαπωνία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία που θα αρχίσει να απορρίπτει το νερό, μια διαδικασία που θα πάρει 30 με 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη η σχετική έγκριση στην εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) από την εθνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια.

Τοπικά συνδικάτα ιαπώνων αλιέων έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εκπονήθηκε το 2021, λέγοντας ότι θα βλάψει τη δουλειά που έχουν κάνει για να αποκαταστήσουν τη φήμη τους αφότου αρκετές χώρες απαγόρευσαν τα ιαπωνικά αλιεύματα μετά την καταστροφή του 2011.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments