Διεθνή

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD δημοσκοπείται ως δεύτερο κόμμα

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD δημοσκοπείται ως δεύτερο κόμμα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) καταγράφεται πια ως η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη, πίσω ακριβώς από το κεντροδεξιό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) καταγράφεται πια ως η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη, πίσω ακριβώς από το κεντροδεξιό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU, αλλά μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους και τους οικολόγους των Πρασίνων.

Ιδιαίτερα, το κόμμα αναπτύσσεται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όχι μόνο σε τοπικό/περιφερειακό. Σε ομοσπονδιακές εκλογές  αυτή τη στιγμή, το AfD θα έπαιρνε 20%. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει μετρηθεί στην τάση ARD Γερμανίας μέχρι στιγμής. Για την τρέχουσα, αντιπροσωπευτική έρευνα, το ινστιτούτο έρευνας γνώμης Infratest Dimap πήρε συνέντευξη από 1.305 Γερμανούς πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου μεταξύ 3 και 5 Ιουλίου.

Τα τρία κυβερνώντα κόμματα του συνασπισμού των φαναριών θα εξακολουθούσαν να μην έχουν πλειοψηφία  Ειδικότερα, στις αρχές Ιουνίου, το σοσιαλδημοκρατικό SPD θα πετύχαινε 18% (+/-0). Οι Πράσινοι θα είχαν 14% (-1), το χειρότερο ποσοστό τους από τον Σεπτέμβριο του 2018. Το φιλελεύθερο FDP θα παρέμενε αμετάβλητο και καθηλωμένο στο 7%. Η ισχυρότερη δύναμη σε τρέχουσες ομοσπονδιακές εκλογές θα είναι το κεντροδεξιό CDU/CSU με 28% (-1 στις αρχές Ιουνίου). Το Κόμμα της Αριστεράς δεν θα εκπροσωπείται πλέον στην Bundestag, αφού, σύμφωνα με την εθνική δημοσκόπηση, θα ελάμβανε 4%.

Σημαντικό ποσοστό των υποστηρικτών του AfD δηλώνει ότι ψηφίζει πρωτίστως το AfD από δυσαρέσκεια προς τα άλλα κόμματα και όχι από θετική πεποίθηση. Ωστόσο, οι δημοσκόποι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προτίμηση για το AfD δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έκφραση διάχυτης διαμαρτυρίας. Τα τρία τέταρτα των υποστηρικτών του AfD (77%) σηματοδοτούν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι κοντά (57%) ή πολύ κοντά (20%) στις βασικές πολιτικές τους ιδέες.

Μέχρι στιγμής, όλα τα άλλα κόμματα έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τη συνεργασία με το AfD. Το 43% των πολιτών συμμερίζεται αυτή την άποψη. Το ένα τρίτο είναι καταρχήν ανοιχτό σε αποφάσεις κατά περίπτωση, ενώ το 17% θα ήθελε το AfD να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αυτό το ποσοστό προκύπτει επειδή το 60% των υποστηρικτών του AfD είναι αυτής της άποψης.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία επωφελείται όσο κανένα άλλο κόμμα από τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την ομοσπονδιακή διακυβέρνηση. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών (23%, +3) και επομένως λίγο περισσότερο από το χαμηλό του Ιουνίου είναι επί του παρόντος ικανοποιημένοι με το έργο της κυβέρνησης του Βερολίνου, τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (75%, -4) εκφράζονται αρνητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments