Διεθνή

Πρώτο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Πρώτο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη
Πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν ήδη πληγεί, τη στιγμή κατά την οποία στην Ελλάδα προετοιμαζόμαστε για την έλευση του «Cleon».

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 35 βαθμούς. Πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν ήδη πληγεί, τη στιγμή κατά την οποία στην Ελλάδα προετοιμαζόμαστε για την έλευση του «Cleon».

Συγκεκριμένα, 38°C αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λυών της κεντρικής Γαλλίας . Ένα «συνηθισμένο» κύμα καύσωνα σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας, που δείχνει ωστόσο πόσο αυτά τα παρατεταμένα επεισόδια καύσωνα απαιτούν ιδιαίτερη επαγρύπνηση, ειδικά για όσους κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Γερμανία έχει επίσης το πρώτο της Σαββατοκύριακο με θερμοκρασία 38°C. Σε όλη τη χώρα, λίμνες και ποτάμια έχουν κατακλυστεί από καταιγίδα, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν για θερμικά σοκ… Ένα σώμα που εκτίθεται διαδοχικά σε υψηλή θερμότητα και μετά σε κρύο νερό μπορεί να επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς, μέχρι συγκοπής.

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη θερμότητα και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι το ηλιακό έγκαυμα, πολύ καθαρά, αλλά και η υδροπληξία, όπου το σώμα που εισέρχεται στο νερό, δεν κρυώνει εγκαίρως και επομένως οι διαφορές θερμοκρασίας είναι πολύ υψηλές», λέει ο Kai Müller . ναυαγοσώστης στο Korb της Γερμανίας.

Στην Πολωνία , οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν επίσης τους 30 βαθμούς. Οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου καλούν τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι κατά τις ώρες ισχυρού ηλιακού φωτός. Ιδιαίτερα απαραίτητη προφύλαξη για παιδιά, ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες. Και για ταξίδια, συνιστάται να φοράτε καπέλο και μπουκάλι νερό..

Στην Ιταλία, πολλοί τουρίστες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επισκέψεις τους και να πέσουν πίσω στους πλησιέστερους παγετώνες και σιντριβάνια.

Στην Ελλάδα, επί ποδός βρίσκεται ο κυβερνητικός μηχανισμός, με συσκέψεις να έχουν προγραμματιστεί σήμερα στο υπoυργείο Εργασίας και αύριο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, για την προστασία των εργαζομένων.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για θερμοκρασίες ακόμη και ως 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και από την Κυριακή αναμένεται να σημειωθεί υποχώρηση θερμοκρασίας.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών και το βράδυ.

Στο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ για τον καύσωνα Cleon προβλέπονται συγκεκριμένα για αύριο και μεθαύριο:

Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τούς 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τούς 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τούς 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τούς 40 βαθμούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιωτική χώρα τούς 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τούς 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε σχεδόν όλη τη χώρα.

  • α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  • β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments