Διεθνή

ΗΠΑ σε Ζελένσκι: Αποκλείεται άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ σε Ζελένσκι: Αποκλείεται άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες "προσγειώνουν" τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αποδύεται σε διπλωματικές προσπάθειες για να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “προσγειώνουν” τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αποδύεται σε διπλωματικές προσπάθειες για να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. 

Το NATO θα χαράξει “δρόμο μεταρρυθμίσεων” για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς “χρονοδιάγραμμα”, ξεκαθάρισε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, προειδοποιώντας ότι αυτό “θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία”.

Θα χαραχτεί “δρόμος μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία”, αλλά “δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους. Επίσης ανακοίνωσε συνάντηση αύριο, Τετάρτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκρινε πάντως ότι υπάρχει “πολλή και καλή θέληση” από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί “σαφή ένδειξη” από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.

“Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος;”, συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. “Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία”, πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλον τον κόσμο.

Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 5 της Συμμαχίας ξεκαθαρίζει ότι η επίθεση σε ένα κράτος – μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα κράτη – μέλη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments